Hlavní obsah

Je to „krvavý” šampionát, říkají ukrajinští aktivisté o fotbalovém mistrovství v Rusku

Ruští a ukrajinští aktivisté bojkotují mistrovství světa ve fotbale.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ukrajinští aktivisté vyzvali k bojkotu mistrovství světa ve fotbale, kvůli jeho konání v Rusku. Demonstrace se zúčastnili ukrajinští i ruští aktivisté.

Článek

Demonstrující v Kyjevě vyzývali k bojkotu ruského mistrovství světa ve fotbale s odvoláním na ruskou agresi proti Ukrajině. A také upozorňovali na nespravedlivý a politicky motivovaný trest pro ukrajinského režiséra Oleha Sentsova, který byl v Rusku odsouzen za údajný terorismus k 20 letům vězení.

„V Rusku se koná ‚krvavé’ mistrovství,” tvrdí jedna z protestujících. „Sentsov drží v ruském vězení už měsíc hladovku. Jsou to 4 roky, co sestřelili malajsijské letadlo. Válka na Ukrajině pokračuje. A Rusko teď hostí během fotbalového šampionátu delegace z evropských zemí, jakoby se nic nestalo. Jako kdyby se to nekonalo v zemi, která vězní tak mnoho ukrajinských politických vězňů.”

Rusko investovalo do probíhajícího mistrovství světa ve fotbale okolo 11 miliard dolarů. Postavilo pravděpodobně nejdražší stadion v historii - petrohradskou Zenit Arenu za 1,5 miliardy dolarů, nebo třeba i stadion v Nižném Novgorodě. Ne každému se takové investice v Rusku líbí.

„Chod stadionu po mistrovství světa například v Nižném Novgorodě bude stát město 5 % jeho rozpočtu. Na sociální programy se přitom vydává mnohem méně,” říká ruská aktivistka.

Reklama

Doporučované