Hlavní obsah

Je to státovka, potvrdili znalci. Ukradenou bankovku z první republiky našli na aukci

Znalci potvrdili, že zadržená bankovka z aukce je státovka.

 

Reklama

Státovku někdo odcizil před lety z Vlastivědného muzea v Olomouci.

Článek

Znalci potvrdili pravost vzácné československé bankovky, kterou olomoučtí policisté zajistili v březnu letošního roku během aukce na internetovém portálu. Jde o pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku, která byla zřejmě před lety odcizena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její hodnota nebyla dosud vyčíslena, odborníci ji dříve odhadovali na několik milionů korun. V případu dosud nebyl nikdo obviněn, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

„Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo její pravost. Prověřování zatím nebylo ukončeno, nadále probíhá a zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba," uvedla policejní mluvčí. Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být víc lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk.

Bankovku zadrželi policisté poté, co se objevila na jednom z aukčních internetových portálů. Z Vlastivědného muzea totiž dostali podnět, že by se mohlo jednat o jejich bankovku. Vyvolávací cena bankovky byla podle policistů na portálu na 220 000 korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun. Když se policisté o aukci na portálu dozvěděli, do samotné aukce nezasahovali. Ten, kdo na portálu bankovku nabízel, ji podle Musila přímo neukradl.

Reklama

Související témata:

Doporučované