Hlavní obsah

Ne každý lék je pro každého. Podobně to bude i s vakcínami, říká Storová

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vicepremiér Jan Hamáček má odletět do Moskvy vyjednávat o dodávkách vakcíny Sputnik V (rozhovor vznikal ještě v době, než byla cesta zrušena - pozn. redakce). Kritizuje ho za to opozice a za ideální to nepovažuje ani premiér, podle kterého už Česko konkrétní nabídku má. Co na to šéfka SÚKL?

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová byla hostem Ptám se já.

Hamáček už v pondělí uvedl, že chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny, až ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí. Neschválenou vakcínou by podle něj Česko očkovat nemělo a nebude.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger přitom minulý týden uvedl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích, a zároveň požádal SÚKL o informace o Sputniku. „O plánech na ministerskou výjimku vysloveně pro Sputnik V jsme s ministrem nemluvili. Bavili jsme se, jaká jsou pravidla té výjimky v zákonech o léčivech. I o tom, jestli kdyby nás požádali o stanovisko, máme pro ně potřebnou dokumentaci. Vysvětlila jsem mu, co máme k dispozici a že je tam velké množství bílých míst,“ řekla o spolupráci s novým ministrem Storová, podle které je dostupných dokumentů o vakcíně Sputnik V zatím opravdu velmi málo.

„Pfizer, AstraZeneca dříve či později dokumentaci dodaly. Rozuměly těm dotazům, rozuměly těm připomínkám a v tomto případě se tak úplně neděje,“ dodala Storová s tím, že to nevypovídá o tom, zda je vakcína kvalitní či nikoliv, ale s čistým svědomím ji zatím nelze doporučit, ani nedoporučit.

Lze to vnímat tak, že se nedostatečnou dokumentací snaží Rusko něco zakrýt? „Tu otázku si klademe také, ale nejsme ti, kdo by na ni dokázali odpovědět. Cokoliv řeknu, by ode mě byla spekulace,“ dodala.

Právě Storovou a bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) označil už dříve prezident Miloš Zeman za hlavní překážky pro dodávky ruské vakcíny Sputnik V do Česka. Ona sama se ale podle svých slov ve funkci ohrožená necítí. Je prý odborník a fakta zůstanou fakty, bez ohledu na to, kdo je bude posuzovat.

Kromě ruské vakcíny by se podle vicepremiéra Hamáčka mohla Česku otevřít i cesta k dalším vakcínám AstraZeneca. Česká republika by je podle něj mohla odkoupit od Dánska, které se rozhodlo kvůli některým nežádoucím účinkům očkování touto vakcínou zastavit.

Obavy z používání některých vakcín se ale v rozhovoru pokoušela Storová rozptýlit. Podle ní jsou bezpečnostní profily vakcín, u kterých se možné problémy řeší, stále pozitivní. „Antikoncepce má procentuální riziko krevních sraženin nebo tromboembolitických komplikací vyšší. Ženy, které ji užívají, podléhají kontrolám, pokud mají vrozenou anamnézu, tak se u nich volí jiný přípravek. Tak je třeba k tomu přistupovat. Ne každý lék je pro každého, zrovna tak to bude asi časem i u vakcín,“ vysvětlila šéfka SÚKL.

Jak vnímá šéfka lékového úřadu nákup vakcín pro Česko? A tuší, kdy by se v Česku mohlo začít očkovat Sputnikem?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Zhlédnout ho můžete také ve videu:

„O plánech na ministerskou výjimku vysloveně pro Sputnik V jsme s ministrem nemluvili,“ říká šéfka SÚKL Irena Storová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované