Hlavní obsah

Jeden den řidičkou Magdaleny Kožené. Světová hvězda se nám svěřila, proč jezdí na Maledivy a přitom sní o Tibetu

Magdalena Kožená s Blankou Kubíkovou navštívily mimo jiné Liberec a Benátky nad Jizerou, mluvily ale i o Berlínu, Londýně a exotických krajích.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skloubit dvě světové kariéry a výchovu tří dětí? Mezzosopranistka Magdalena Kožená a dirigent Simon Rattle dokazují, že to jde. A zvládají i uhlídat, aby děti trávily na počítačích jen hodinu týdně.

Článek

„Synové mají hudební talent, ale nevadí nám, pokud si půjdou za svým snem stát se fotbalisty,” vypráví Magdalena při natáčení pořadu Moje místa.

Magdalena Kožená nechce, aby její děti vyrůstaly ve vrituálním světě, a popisuje svou důslednou výchovu: „Nehrají žádné střílečky, ale třeba poučnou hru, kdy si v pravěku staví obydlí a ochočují dinosaury. Pak ale dohlížím na to, aby se hýbaly a hrály na nástroje - to pomáhá rozvoji mozku a tréninku paměti. Bojuju i proti tomu, aby všechno psaly na počítači, je důležité, aby psaly rukou.”

Do fungování své rodiny, která žije v Berlíně, nás nechala nahlédnout během dne, kdy ji reportérka doprovázela na cestách po České republice.

V pořadu se tak dozvíte i to, jakou extravaganci v cestování si rodina Magdaleny Kožené dopřává a proč ji láká cestování s ruksakem po horách v Tibetu. „Vlastně mi chybí aktivní prázdniny, protože když má člověk děti, tak chce hlavně to, aby tam byla pláž, písek a bylo kde dělat bábovičky,” směje se matka dvou synů a jedné dcery.

Mezzosopranistka, která má program nabitý na tři roky dopředu, náš štáb přizvala na akci svého nadačního fondu, který v Česku podporuje základní umělecké školy. „Téměř každý prošel ‚zuškou’, nebo tam chodí jeho děti, ale málokdo si uvědomuje, jak je tento propracovaný a cenově dostupný systém ve světě unikátní,” vysvětluje Magdalena, proč se snaží uměleckým školám v Česku pomáhat.

Když na libereckém náměstí během našeho natáčení zpívala s 555 dětmi, s nostalgií se pak vrátila do svého dětství v brněnském sboru Kantiléna.

„Strávila jsem tam možná víc času než doma. Hodně jsme cvičili, o víkendu zkoušeli, jezdili na zahraniční zájezdy,“ vzpomíná Magdalena. Ve školce ji okouzlil klavír, tak „hrála“, na co šlo. „Rodiče si ušetřili na ojeté auto, ale koupili mi piano, abych je v pět ráno nebudila třískáním do kamen. A jezdili dál šalinou,” vzpomíná v pořadu Magdalena Kožená.

Záznam pořadu Moje místa najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované