Hlavní obsah

Jeden hráč s 11 tisíci účtenkami za 3,6 milionu za měsíc? Účtenkovku nejspíš ovládli profesionální hráči

Ministryně financí Alena Schillerová říká, že nekalé jednání hráčů umí ministerstvo odhalit.

Reklama

Loterie, kterou spustilo Ministerstvo financí před dvěma lety, aby motivovalo lidí ke sběru účtenek a tím ke kontrole elektronické evidence tržeb (EET), vykazuje čím dál víc pochybností. Redakce Seznam Zpráv je odhalila při analýze dat, která zveřejnil samotný úřad Aleny Schillerové.

Článek

Ze statistiky Ministerstva financí vyplývá, že letos v srpnu se Účtenkovky účastnilo téměř 350 tisíc hráčů. První hráč tehdy podle statistiky registroval 11 128 účtenek, což by při splnění podmínek loterie pro něj znamenalo jít do 370 obchodů a v každém si něco koupit. Podle pravidel Účtenkovky lze totiž registrovat pouze jednu účtenku od jednoho obchodníka.

Padesátý hráč v srpnovém žebříčku zaregistroval 4517 účtenek, což by znamenalo, že musel jít denně do 150 obchodů. Pro normálního člověka tudíž věc nemožná.

Statistiky také ukazují půrměrnou výši účtenky: v srpnu byla 328 korun. Z toho můžeme vyvodit, že při těchto průměrných hodnotách by první hráč (pokud jde o jednoho člověka) v srpnu utratil 3,65 milionu korun a padesátý téměř 1,5 milionu.

Otázkou pak je, proč by se lidé s takto vysokými měsíčními výdaji ucházeli proměrně pracnou cenou o celkem nejistou milionovou výhru ve státní loterii.

Netrénovanému člověku zabere zadání jedné účtenky přibližně 40 sekund, lepším pak půl minuty. Z toho plyne, že nejaktivnější hráč by v srpnu registrací účtenek strávil téměř sto hodin neboli dvanáct osmihodinových pracovních směn.

Ministerstvo pochybnosti nepřipouští

„Neoddiskutovatelný je přínos pro motivaci hráčů přebírat účtenky, což je standardem v ostatních vyspělých zemích. To se podle průměrného počtu zaregistrovaných účtenek okolo 16 milionů měsíčně daří,” napsal Seznamu mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

I přímo ministryně Alena Schillerová odmítá, že by Účtenkovku ovládali počítačoví roboti. „Ministerstvo financí má k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání hráčů odhalit a sankcionovat,” řekla Schillerová bez bližších detailů pro iRozhlas.

Přesto její úřad zvažuje, že nastaví nová pravidla státní loterie. Na otázku, co konkrétně hodlají změnit, mluvčí Žurovec v písemné odpovědi uvedl: „I když se jedná o ojedinělé případy, úpravy herního plánu s ohledem na vyloučení jakýchkoliv pochybností nevylučujeme.” Ani tentokrát jsme se nedozvěděli nic konkrétního.

Statistiky, které ministerstvo zveřejňuje, dokazují, že počet aktivních hráčů Účtenkovky už řadu měsíců setrvale klesá. Po spuštění loterie na podzim 2017 se zapojilo 478 tisíc lidí. Letos v září jich bylo necelých 340 tisíc.

Ministerstvo dál trvá na tom, že loterie má svůj smysl. „Účtenkovku považujeme vzhledem k počtu hráčů i registrovaných účtenek za úspěšný projekt,” napsal mluvčí ministerstva.

Oběd se Schillerovou

Každoměsíční hlavní výhrou je milion korun, druhou cenou je osobní automobil Citroën C3, třetí cenou je 300 tisíc korun. Čtvrtý výherce pak bere 200 tisíc. Nejnižší výhra se pak rozděluje po stokorunách.

Někteří výherci se minulý rok dokonce mohli sejít s ministryní Schillerovou na snídani nebo obědě. To ale nepatří mezi avizované výhry. Z faktur Ministerstva financí vyplývá, že ministryně financí šla s výherci snidat a obědvat do restaurace Augustine, která je nedaleko ministerstva.

Podívejte se na propagační video ministerstva k Účtenkovce:

Ministerstvo tvrdí, že právě díky těmto setkáním získává cenné informace od hráčů Účtenkovky.

Snídaně se podle ministerstva účastnili bývalý ministr financí Ivan Pilný a tři výherci Účtenkovky. Na oběd s Alenou Schillerovou za deset tisíc korun přišlo sedm výherců.

Reklama

Doporučované