Hlavní obsah

Jeden pozitivní test a 54 členů olympijské výpravy skončilo v izolaci

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Sam Kendricks během závodu.

Reklama

Čtyřiapadesát členů australské atletické výpravy najednou se ocitlo v preventivní karanténě po bližším kontaktu tří atletů s nakaženým.

Článek

Důvodem bleskové izolace 41 atletů a 13 členů realizačního týmu byl výsledek jediného pozitivního testu na covid. Ten vyšel americkému tyčkaři Samu Kendricksovi, se kterým tři Australané tentýž den trénovali.

Pro Kendrickse znamená pozitivní test okamžitý konec nadějí na olympijské představení, jelikož jeho disciplína je na programu už pozítří.

28letý skokan, obhájce bronzu z Rio de Janeira (2016), měl patřit mezi vůbec největší americké naděje na zisk zlaté medaile. Podle jeho slov je ovšem v absolutním pořádku, nic ho nebolí a nejeví žádné příznaky nemoci.

Ihned po pozitivním testu se celý australský atletický tým podle tokijských protokolů a na doporučení domácí federace poslušně zamkl ve svých pokojích, následně podstoupil preventivní testování, ze kterého naštěstí vyšli všichni negativně.

Vytoužené osvobození tak přišlo nečekaně hladce, zhruba po dvou hodinách. Trio atletů, kteří přišli do bližšího kontaktu s nakaženým, smí pokračovat v individuálním tréninku podle - je-li to vůbec možné - ještě přísnějších pravidel.

„Všichni tři jsou očkovaní. Jakmile se dozvěděli o pozitivním testu Kendrickse, sami se nahlásili. Jejich mimořádné testy měly naštěstí také negativní výsledek,“ informoval australský olympijský výbor.

Všichni australští atleti v Tokiu jsou ostražitě podrobováni každodennímu testování.

„Opakujeme, že dbáme na prevenci a dodržování stanovených protokolů, abychom chránili celý tým. Hodláme v tom pokračovat, aby naši atleti co nejlépe využili svou jedinečnou příležitost reprezentovat na olympijských hrách. Máme radost, že to vyšlo, ale zůstáváme bdělí,“ dodal ve svém prohlášení australský olympijský výbor.

Špatné zprávy pro Nigérii

To v Nigérii přípravy na mimořádně náročnou olympiádu evidentně podcenili ještě před samotným startem.

Hned deseti nigerijským atletům byl zakázán boj o medaile. Důvodem je nedostatečný počet potřebných antidopingových testů, které si měli před olympiádou „oběhat“.

Pro Nigérii, která tradičně vkládá své největší naděje do atletických disciplín, je taková zpráva totální pohromou. Nutno podotknout, že je na vině především samotná nigerijská atletická federace, která celou situaci vyloženě zanedbala.

Nigérie od začátku roku 2020 figuruje na seznamu atletů z kategorie A. Patří sem federace, u kterých je podle Jednotky pro atletickou integritu nejvyšší riziko výskytu dopujících atletů. Nigerijci jsou ve společnosti Běloruska, Bahrajnu, Etiopie, Keni, Maroka nebo Ukrajiny.

Sportovci z této kategorie musí podstoupit minimálně tři mimosoutěžní testy (z krve a moči) kdykoliv v rozmezí libovolných třech týdnů během posledních deseti měsíců před olympiádou. Důležitou podmínkou však je, že si tyto testy iniciativně vyžádají sami atleti nebo jejich domácí federace.

A tato informace se zřejmě k nigerijským sportovcům z oficiálních míst už nedostala. Nigerijští atleti ale nejsou v Tokiu výjimkou. Za nezpůsobilé bylo celkem shledáno hned 18 sportovců z kategorie „A“.

Reklama

Doporučované