Hlavní obsah

Ofsajd v podpaždí, tlustší čára na monitoru. Anglie se učí nová pravidla

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Posuzování ofsajdových situací systémem VAR vzbudilo v anglické Premier League opakovaně obrovské emoce.

Reklama

Článek

Ofsajdová situace, kterou sudí posoudí často jinak, než vidíte vy sami doma na zvětšeném záběru prošpikovaném červenými a modrými čarami. Těmto blamážím chce Premier League říct dost! Ale zvolila poměrně svéráznou metodu.

Anglická nejvyšší fotbalová soutěž zvětšuje v novém ročníku tloušťku čáry, podle které se u monitorů posuzují ofsajdy. O smyslu takového kroku se ve zbrusu nové rubrice podcastu Angličan „Pro a proti“ konstruktivně pohádali sportovní komentátor Jaromír Bosák a fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

Autor podcastu Angličan Jiří Hošek v úvodu vzorně shrnul nejnovější úpravu pravidel pro posuzování ofsajdového postavení. Právě sporné situace kolem ofsajdů kazily snad vůbec nejčastěji divákům zážitek ze hry, a to ještě v kombinaci s výrazně nadužívaným systémem VAR, ze kterého se místo vítaného pomocníka stal spíš krutý pán.

V loňském ročníku Premier League se nekompromisním digitálním pravítkem přezkoumávala každá gólová akce, letos má snad dojít k evoluci.

„Oficiálně se narýsovaná čára určující ofsajd, kterou vídáme i my na televizních obrazovkách, o něco rozšíří. Zatím ovšem není jasné o kolik. Angličtí sudí se pokusí o něco tlustší čarou zamezit vzniku sporných situací z loňské sezony, kdy při přezkoumání VARem rozhodovaly doslova milimetry, nehty na palci,“ uvádí debatu Hošek.

Nově se navíc bude postavení mimo hru měřit od kloubní jamky v podpaží, což si samotní hosté Angličana během odchodu ze studia dokonce fyzicky vyzkoušeli.

Podle Jaromíra Bosáka, jemuž byla přidělena role zastánce novinky, je aktualizovaná úprava krokem vpřed pro atraktivnější fotbal. „Ačkoliv pro mě byla říše čar a geometrie vždy cizí, pokud budou čáry širší, zákonitě ubude ofsajdů. Když budou mít útočníci více prostoru, uvidíme i více branek. Jakožto příznivec ofenzivního fotbalu jsem jednoznačně pro tenhle krok,“ obhajuje změnu přesvědčivým tónem Bosák.

Tomu ale věcně oponuje Luděk Mádl, jenž vidí v novém řešení staré potíže. „Každá čára je v téhle otázce podle mého vlastně nesmysl. Mně se například líbilo řešení, s nímž přišel Arsène Wenger, bývalý dlouholetý manažer Arsenalu. Ten navrhoval, ať se měří ofsajd až tehdy, kdy se těla obránce s útočníkem vůbec nekryjí,“ otřepal revoluční myšlenku francouzského stratéga Mádl.

„Jenže takové pravidlo by pravděpodobně odsoudilo obránce k větší pasivitě a fotbal by se stal nekoukatelným. Ve strachu z ofsajdu by klesali bránící hluboko na vlastní polovinu. Navíc když si představím, že by například čahouna z nizozemské reprezentace Weghorsta bránil Plavšič, měl by vytáhlý útočník výhodu metru navíc, a přesto by stál ve zcela povoleném postavení,“ přemítá nahlas Bosák.

Kdo koho v emotivní debatě přesvědčil, tedy pokud vůbec, se dozvíte v nejnovějším podcastu Angličan. Řeč v něm dojde i na téma povinného očkování anglických fotbalistů i fanoušků, platových stropů v anglickém fotbale a nejnovějších přestupů v rámci Premier League. Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované