Hlavní obsah

Jeden z nejlepších zbraňových systémů má Čína, tvrdí Pentagon. A varuje Tchajwance

Číňané by díky moderním zbraním mohly zvýšit svůj tlak na Tchaj-wan.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Čínský vojenský systém je podle zprávy Pentagonu jeden z nejlepších na světě. Dodavatelé musejí sdílet svá technologická tajemství.

Článek

Čína má jeden z nejpokročilejších zbrojních systémů na světě, varuje Pentagon. Jeho součástí jsou střely středního doletu, středně dlouhého doletu a také nadzvukové střely. I díky těmto druhům zbraní Čína podle Pentagonu stojí na vrcholu světových mocností z hlediska zbrojních systémů.

Zpráva z národní obranné agentury DIA říká, že Peking udělal v posledních letech obrovský pokrok na poli vojenství. Příčinou je hlavně čínská legislativa, která tlačí na zahraniční dodavatele, aby vyzradili svá technologická tajemství výměnou za přístup na čínský trh.

Výsledkem této politiky je, že Čína má nyní k dispozici množství moderních vojenských technologií včetně výše zmíněných nadzvukových střel, které se jen obtížně detekují protiraketovými systémy.

Modernizací čínského zbrojního průmyslu se zlepšuje pozice státu ve vzduchu, na moři i v kyberprostoru. Což přirozeně zvyšuje čínský vliv v regionu. Konkrétně by se tak Peking mohl více zaměřit například na Tchaj-wan, varuje americké ministerstvo obrany. Tchaj-wan totiž Číňané vnímají jako součást svého území. Ačkoliv má vlastní vládu i vlajku, OSN jeho samostatnost nikdy neuznala. Peking už prohlásil, že nebude váhat použít sílu, pokud Tchaj-pej bude trvat na své nezávislosti, a také v případě vnějších zásahů.

Reklama

Doporučované