Hlavní obsah

„Máme rakety,“ vzkázala Čína Spojeným státům po další operaci USA v Jihočínském moři

Napětí v Jihočínském moři mezi USA a Čínou neklesá ani v době obchodního vyjednávání.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

„Máme rozmístěné rakety schopné zasáhnout střední a velká plavidla,“ vzkázala Čína Spojeným státům několik dní po operaci amerického námořnictva v Jihočínském moři. V pondělí proplul 12 námořních mil od čínské vojenské základny na Paracelských ostrovech americký torpédoborec USS McCampbell.

Článek

Čína Spojeným státům připomněla, že má k dispozici balistické rakety typu DF-26. Ty mohou nést jaderné i konvenční hlavice a zasáhnout s nimi plavidlo na vzdálenost 3 000 až 4 000 kilometrů. Že raketami Čína disponuje, je už známo delší dobu, a jelikož je v jejich dostřelu i americký ostrov Guam, přezdívá se jim Zabiják Guamu.

Americký torpédoborec USS McCampbell s naváděnými střelami na palubě se podle USA přiblížil k čínské vojenské základně s cílem demonstrovat „svobodu plavby“ a zpochybnit čínské nepřiměřené geografické nároky, řekl to mluvčí americké Tichomořské flotily Rachel McMarr. Nedávná operace amerického námořnictva v Jihočínském moři je jednou z mnoha v posledních letech.

Čínské ministerstvo zahraničí se proti akci americké lodi obratem ostře ohradilo a prohlásilo, že Američané porušili čínské i mezinárodní právo. „Vyzýváme Spojené státy, aby okamžitě přestaly s takovým druhem provokací,“ uvedl mluvčí ministerstva Lu Kchang. Čína podle něj do oblasti vyslala vojenská plavidla a letadla s cílem identifikovat a odradit americkou loď od této činnosti. Na dotaz, zda incident může ohrozit probíhající jednání o obchodních otázkách mezi Pekingem a Washingtonem, Lu odpověděl, že „obě strany jsou zodpovědné za vytvoření nezbytné pozitivní atmosféry“.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře a opakovaně kritizuje USA a jeho spojence za námořní operace, které mají demonstrovat svobodnou plavbu poblíž Čínou obsazených ostrovů. Části Jihočínského moře považují za své také Vietnam, Filipíny, Brunej, Malajsie, Indonésie a Tchaj-wan.

Čína pohrozila zřízením dalších základen

Spojeným státům se nelíbí ani budování čínských vojenských základen na uměle vytvořených ostrovech v oblasti. Čína si se Spojenými státy v minulosti vyměnila ostrá slova ohledně toho, co Washington nazývá militarizací Jihočínského moře prostřednictvím stavby vojenských základen na umělých ostrovech a atolech už několikrát. Peking jejich budování obhajuje jako nezbytné pro vlastní ochranu a tvrdí, že je to naopak Washington, kdo zvyšuje napětí vysíláním válečných lodí do blízkosti těchto základen.

Napětí tento týden zvýšilo i prohlášení čelního představitele čínské armády Che Leje, který řekl, že Peking nevylučuje zřízení dalších základen v zámoří, které by v případě potřeby podporovaly mírové mise OSN s čínskou účastí.

Představitel čínského námořnictva, štábní kapitán Čang Ťün-še, navíc dodal, že Čína je připravena posílit obranu umělých ostrovů, které vybudovala v Jihočínském moři.

Reklama

Související témata:

Doporučované