Hlavní obsah

Jedenáct zemí podepsalo novou asijsko-pacifickou dohodu o volném obchodu, Trump uvalil clo na ocel a hliník

Země chtějí novou dohodou uvolnit společný obchod a omezit cla. Video: AP

 

Reklama

Nová dohoda mezi jedenácti státy má uvolnit vzájemný obchod, nastavit nové standardy v mnoha oblastech. Také stanovuje omezení či odstranění cel a dalších obchodních překážek.

Článek

Celkem jedenáct zemí podepsalo asijsko-pacifickou dohodu o volném obchodu. Nová komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství (CPTPP) vychází z obchodní dohody Transpacifické partnerství (TPP) z roku 2015. Tehdy ji podepsaly Spojené státy, Japonsko a dalších deset významných zemí kolem Tichého oceánu. Prezident USA Donald Trump ale minulý rok v lednu oznámil odstoupení Spojených států z TPP. Země se tak nyní dohodly znovu, ale už bez účasti USA.

Cílem CPTPP je uvolnit vzájemný obchod a dohodnout se na společných standardech v mnoha oblastech. Také stanovuje omezení či odstranění cel a dalších obchodních překážek. Dohoda vstoupí v platnost, jakmile nejméně šest členských zemí dokončí domácí proces její ratifikace.

Nového ustanovení CPTPP se účastní Japonsko, Brunej, Malajsie, Vietnam, Singapur, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Chile a Peru. Tyto země se podílejí asi třinácti procenty na světové ekonomice. Agentura Reuters upozorňuje, že v případě účasti USA by byl podíl až čtyřicet procent. I tak ale dohoda CPTPP pokrývá trh zahrnující téměř půl miliardy lidí.

Konečná podoba CPTPP byla představena v únoru. Zrušeno nebo změněno bylo 22 ustanovení včetně pravidel týkajících se duševního vlastnictví a dotování léků, na kterých v původní dohodě TPP trval Washington.

K dohodě dochází také v době celního plánu Trumpa. Prezident USA chce uvalit cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. S tím přichází obavy, že možná rozpoutá globální obchodní válku.

Po podepsání dohody oznámil Trump uvalení cla

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, které podle agentury AP vstoupí v platnost za 15 dní. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, Austrálie a další státy prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent.

Trump v projevu v Bílém domě prohlásil, že USA byly roky, ba desetiletí vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám. „Je to útok na náš stát, ocel je ocel, když není ocel, není země,“ řekl prezident.

„Zavedením cel na hliník a ocel chráním americkou národní bezpečnost,“ prohlásil a dodal: „Ve spolupráci se spřátelenými státy musíme projevit pružnost.“

Reklama

Doporučované