Hlavní obsah

Jediná fotka lidem ukázala, jak křehká a unikátní je planeta Země

Byl Štědrý den roku 1968, když americká posádka Apolla 8 pořídila během obletu Měsíce jednu z nejslavnějších fotografií všech dob. „Earthrise“ neboli východ Země nad měsíčním horizontem.

Reklama

Článek

Šlo o první lidskou posádku, která opustila oběžnou dráhu Země a vydala se kroužit kolem Měsíce s cílem najít vhodné místo pro budoucí přistání. Astronauti z mise Apollo 8 pečlivě mapovali terén a snímali snímek za snímkem povrch Měsíce. A během čtvrtého průletu se to stalo. Když opustili odvrácenou stranu Měsíce, naskytl se jim obrázek vycházející modré planety. Takový, jaký dosud nikdo neviděl. A oni jej vyfotili v barvě.

Od té doby už jsme si na záběry Země z veliké výšky všichni zvykli. A přesto je pořád co obdivovat. V následující fotogalerii vám - v celosvětový svátek Den Země - nabízíme několik pozoruhodných kousků, které uvolnil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

+4

Mimochodem, snímek „Earthrise“ byl zařazen mezi 100 fotografií, které změnily svět.

Tehdejší ředitel vědeckého výzkumu v NASA Ernst Stuhlinger v jednom z dopisů poznamenal: „Ze všech úžasných objevů, kterých zatím vesmírný program dosáhl, tento snímek by mohl být tím nejdůležitějším. Otevírá nám oči v poznání toho, že náš svět je nejkrásnějším a nejvzácnějším ostrovem v nekonečném prázdnu a temnotě.“

Tato fotografie upozornila lidstvo, jak nádherný a křehký je pozemský život, a podnítila hnutí na jeho ochranu. Obraz byl natolik mocný a zásadní pro lidskou civilizaci, že se stal symbolem Dnu Země, který se slaví od roku 1970.

Reklama

Doporučované