Hlavní obsah

Jediné krematorium v hradeckém kraji jede naplno přes tři měsíce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krematorium v Jaroměři na Náchodsku, které je v Královéhradeckém kraji jediné, zůstává čtvrtý měsíc po sobě vytížené ze sta procent. Maximální kapacita s ohledem na stav pecí je nyní 600 těl za měsíc.

Článek

Za běžného stavu je v krematoriu v Jaroměři v provozu jen jedna ze dvou pecí a spálí zhruba 300 zesnulých měsíčně. Nyní jsou v provozu pece obě. „Krematorium jede na plný výkon od prosince. Zakázky neodmítáme. Provoz je řízen danou kapacitou krematoria,“ řekl ředitel František Fischer. Podle něj je vytíženost krematoria nejvyšší za dobu fungování.

I když v posledních dnech epidemie v hradeckém kraji zpomaluje, denní počty nově nakažených se snižují, počty úmrtí v souvislosti s koronavirem se nadále drží vysoko, a to mezi deseti až 20 denně. Podle krajské hygienické stanice mezi dnešním a úterním dopolednem zemřelo v kraji 13 lidí s covidem, o den dříve 15 a před tím 18. Od začátku epidemie zemřelo v souvislosti s koronavirem v hradeckém kraji 1372 lidí, vyplynulo z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Krematorium v Jaroměři zahájilo činnost v roce 1994, jde o akciovou společnost. Akcionáři jsou města Hradec Králové, Dvůr Králové a Jaroměř. Krematorium v Jaroměři ročně dosud zpopelňovalo více než 3000 zesnulých. Do krematoria jezdí 23 pohřebních služeb z Královéhradeckého kraje.

Reklama

Doporučované