Hlavní obsah

Jediný, kdo střílel, jsem byl já, tvrdí po dramatickém obléhání bývalý prezident

Svět bez obalu: Jediný, kdo střílel, jsem byl já, tvrdí po dramatickém obléhání své rezidence bývalý prezident Kyrgyzstánu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev, který je podezřelý z podvodného a korupčního jednání, které označil za vykonstruované, se před týdnem po dvoudenním obléhání své rezidence vzdal policii.

Článek

Policie tvrdí, že někdejší hlava Kyrgyzstánu odmítla přijít ve svém případu vypovídat. A proto si pro něj došla do jeho rezidence.

Střet policie a příznivců Almazbeka Atambajeva byl násilný, střílelo se. Exprezident uvedl, že během odrážení útoků dokonce i sám střílel. Během dvoudenní řeže byl zabit jeden z policistů, několik dalších lidí utrpělo zranění.

V úvodním videu se můžete podívat, jak útok i zatčení bývalého prezidenta kyrgyzskými speciálními bezpečnostními jednotkami probíhalo. Tyto události totiž živě vysílal na Facebooku kyrgyzský novinář Mirbek Aitikejev.

Almazbek Atambajev byl kyrgyzským prezidentem v letech 2011 až 2017. Zpočátku velmi podporoval Sooronbaje Jeenbekova, který byl zvolen jeho nástupcem, ale jejich vztah se postupně zhoršil. Již před časem byli zatčeni Atambajevovi spojenci a samotný bývalý exprezident je teď ve vězení. Čelí obvinění z korupce a dalších trestných činů.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované