Hlavní obsah

Jednání o koalici Karlovarského kraje opět nepřineslo výsledek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jednání o vzniku nové koalice v Karlovarském kraji se nikam neposunula. Blok K5 zvýšil své požadavky o dalšího člena rady nebo dalšího placeného zastupitele, blok 21 zastupitelů to ale odmítá.

Článek

Blok K5, tvořený ODS, KDU-ČSL a jednou zastupitelkou zvolenou za SNK1, po zvážení nabídky funkce hejtmana a jednoho radního zvýšil své požadavky o dalšího člena rady nebo dalšího placeného zastupitele. Blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 to ale podle svého představitele odmítl.

„Měli jsme dostat odpověď na naši nabídku, učiněnou před týdnem, která beze zbytku splňovala požadavek klubu K5 na pozici hejtmana a jednoho člena rady. Navrhli jsme na pozici hejtmanky Olgu Halákovou z KDU-ČSL a souhlasili s nominací člena rady z K5. Byl nám však přednesen vystupňovaný požadavek na další placenou pozici - třetí místo v radě, popřípadě uvolněného zastupitele,“ popsal dnešní jednání lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

Vyjednávací tým ODS a KDU-ČSL připustil možnost, že by hejtmanská funkce připadla Olze Halákové (KDU-ČSL). Připomíná ale dohodu o oblastech, které by měla K5 spravovat, a to konkrétně kulturu, dopravu a životní prostředí. „Jedna z těchto gescí by byla řízena a svěřena zástupci K5 v pozici uvolněného zastupitele. S ohledem na uvedené K5 vznesla požadavek na pozici uvolněného (placeného, pozn. red.) zastupitele,“ uvedl dnes v tiskové zprávě regionální manažer ODS Karlovarského kraje Tomáš Grosser.

Jeden člen rady nebo placený uvolněný zastupitel mívá ale na starosti i více než jeden obor. Například v dosavadní krajské radě má náměstek pro dopravu na starosti také kulturu.

Na další zvyšování požadavků na počet členů rady a placených zastupitelů už blok 21 zastupitelů nechce nyní přistoupit. „Protože ze strany 21 je stále platná také původní nabídka na zastoupení K5 v krajské vládě prostřednictvím 1. náměstka hejtmana, jednoho člena rady a jednoho uvolněného zastupitele, navrhli jsme návrat jednání k tomuto formátu. Také tato nabídka byla znovu odmítnuta,“ dodal Kulhánek.

Dva měsíce po volbách je Karlovarský kraj jediný, který nemá zvolené vedení. Blok 21 zastupitelů původně nabídl koalici ODS a KDU-ČSL, ke které se přiklonila ještě jedna zastupitelka a které tedy disponuje pěti hlasy v 45členném zastupitelstvu, poměrné zastoupení v radě. Poté navýšil nabídku na místo třetího placeného zastupitele. Nakonec blok 21 nabídl pěti zastupitelům z tzv. klubu K5 i místo hejtmana, pokud by se jím stala Olga Haľáková z KDU-ČSL, a jedno další místo v radě.

ODS a KDU-ČSL krátce po volbách začaly jednat o koalici s hnutím ANO, které volby vyhrálo. Jenže koalici založenou na půdorysu dosavadní krajské vlády s Piráty a Místními a s přispěním SNK1 se dojednat nepodařilo.

Protahování jednání tak může směřovat ke dvěma řešením. Buď se podaří narušit dosavadní integritu bloku 21 zastupitelů a přetáhnout některé zastupitele do koalice složené z ANO a bloku K5, nebo zbývá varianta podpory SPD. Má čtyři hlasy, které by mohly rozhodnout, zatím ale zůstávala mimo jednání o koalici. Třetí možností jsou předčasné volby, pokud by do půl roku krajská vláda nevznikla.

Reklama

Doporučované