Hlavní obsah

Hnutí ANO se s ČSSD na vládě zatím nedohodlo. Hamáček požaduje ministerstva vnitra a financí

Projev zástupců hnutí ANO. Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedním z bodů dnešního jednání ČSSD a hnutí ANO o sestavovaném kabinetu mělo být zrušení karenční doby. Strany se na vládě zatím nedohodly, další jednání budou mít ve čtvrtek.

Článek

Pro sociální demokraty jsou úpravy pravidel v prvních třech dnech nemoci „nepodkročitelnou hranicí“. ČSSD chce, aby lidé na nemocenské dostávali i první tři dny 60 procent platu, nyní stůňou a nedostávají nic.

Dnes se ČSSD setkala se zástupci hnutí ANO poprvé poté, co spolu jednaly všechny expertní týmy obou partají. Před politiky zůstává řada nedořešených otázek, například v daňové problematice.

Jednání ANO a ČSSD.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Sociální demokracie navíc dál trvá na stanovisku, že nechce být ve vládě s trestně stíhanou osobou.

Navíc postoj Andreje Babiše k vyhoštění pracovníků ruské ambasády znervózňuje KSČM, která byla připravena jeho nový kabinet podpořit.

Po jednání předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že se sociální demokraté v debatách s hnutím posunuli. Neshodli se však v daňové situaci. Zopakoval také, že pro ČSSD je problémem trestní stíhání Andreje Babiše. Pokud by se strana měla podílet na vládě, požaduje řízení ministerstva vnitra či financí. Shoda mezi stranami není ani v počtu resortů. Sociální demokracie požaduje resorty, kde může naplňovat svůj volební program. Další jednání s hnutím ANO povede strana ve čtvrtek.

Hnutí ANO jednalo o vládě s ČSSD. Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Po jednání vystoupili i zástupci hnutí ANO. Místopředseda vlády Richard Brabec upozornil na to, že strany jednaly o sedmnácti bodech. Mimo jiné o privatizaci Letiště Václava Havla či Budějovického Budvaru. Na přetřes přišla i garance nezávislosti veřejnoprávních médií. „Největší souboj je v přístupu sociální demokracie a hnutí ANO v daňové otázce,“ řekl Brabec. Podle Jaroslava Faltýnka se opakují požadavky ČSSD z jednání o vládě před pěti lety.

Zástupci zároveň odmítají, že by budoucím premiérem byl někdo jiný než Andrej Babiš. Požadavek na resorty od ČSSD vzala strana podle slov Faltýnka na vědomí, k závěru chce dojít do sjezdu sociální demokracie, který se koná 7. dubna. Strana bude zatím neformálně jednat s KSČM. Zástupci stran by se měli setkat zítra.

Reklama

Doporučované