Hlavní obsah

Spor o daně. ANO je chce snižovat. ČSSD naopak navýšit bohatým a firmám

Jak dopadne vyjednávání ANO a ČSSD o daních? Téma dnešního Duelu Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koaliční vyjednávání ANO a ČSSD narazila na daně. ANO je chce snížit. Daň z příjmu má klesnout zaměstnancům i podnikatelům. Sociální demokrati naopak chtějí daně zvýšit bohatým lidem i firmám. Je možné najít kompromis? Ptáme se v Duelu ekonomických expertů, místopředsedy a poslance KSČM Jiřího Dolejše a poslance ODS Jana Skopečka.

Článek

Odborné vyjednávací týmy probírají jednu oblast za druhou. Teď se ale jednání o možné budoucí koalici zadrhávají. Rozpor v daňových plánech se totiž alespoň prozatím zdá nepřekonatelný. ANO nechce za žádnou cenu zvyšovat daně. Nový daňový balíček má přinést snížení daňové zátěže.

Nejviditelnější budou novinky v zákoně o dani z příjmů. Má zaniknout superhrubá mzda, která zahrnuje i náklady zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. A daň se bude nově počítat z hrubé mzdy. Namísto jednotné sazby 15 % vzniknou sazby tři: 15, 19 a 24 %. Sazby budou tedy vyšší než nyní, ovšem daň se bude počítat z nižšího základu. Více v peněženkách by podle Ministerstva financí, které balíček navrhuje, mělo zůstat i OSVČ.

ČSSD naopak počítá s vyšším daňovým zatížením vysokopříjmových osob. Prosazuje také zavedení takzvané sektorové daně. Zvláštní zdanění některých společností by mělo podle sociální demokracie zabránit odlivu kapitálu do zahraničí.

Vláda v demisi stihla voličům slíbit vyšší důchody i platy. Přidáno mají dostat učitelé, lékaři a sestry, policie a hasiči. Chystají se slevy pro rodiny a 75% slevy na vlak a autobus pro seniory a studenty ve vlacích i autobusech. Vše za skoro 70 miliard korun. Otázkou je, zda Andrej Babiš tyto peníze bez zvýšení daní sežene. Premiér v demisi tvrdí, že bude stačit lepší výběr daní a úspory.

Reklama

Doporučované