Hlavní obsah

Rakušan: Babišovi nesmíme skočit do pasti. Pouští ministra v nejhorší chvíli

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Společná vláda PirSTAN se Spolu? Vyjednáváme jako jeden tým, říká předseda Starostů.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Naší povinností je neselhat, prohlásil šéf STAN Vít Rakušan o skládání příští vlády. Nový kabinet přitom vzniká ve složitých časech  v době sílící epidemie, rostoucí inflace, stoupajících cen energií a vyjedených státních financí. Podaří se rychle složit novou vládu? A usednou do ní členové obou volebních koalic?

Předseda STAN Vít Rakušan byl hostem Ptám se já.

Za dva týdny by měla mít nová vláda dvou koalic už hotové své programové prohlášení. Expertní týmy na něm už pracují, spekuluje se ale, jak úspěšně se pěti stranám podaří nalézt programovou shodu. „Nějaké neshody se objevily. Já byl zodpovědný za skupinu vnitro a spravedlnost, digitalizace a veřejná správa. Tam se nám většinu věcí podařilo překonat, ale máme dohodnuto, že neshody z pracovních skupin půjdou k vyjednávaní na nejvyšší úroveň – k předsedům a předsedkyním stran,“ vysvětlil Rakušan s tím, že ohledně vyjednávání je zatím optimistický.

Otazníky vzbuzuje ale i to, zda koalice PirSTAN vstoupí do kabinetu ruku v ruce. Přestože předvolební slib zněl jasně – Spolu do vlády, nebo spolu do opozice – minimálně u Pirátů musí vládní koaliční smlouvě dát zelenou ještě Pirátské fórum.

„Já si neumím představit situaci, že jeden program – koaliční program Pirátů a Starostů, by někdo reprezentoval na vládní úrovni a někdo v opozičních lavicích,“ komentoval Rakušan s tím, že vnitrostranické procesy ve straně respektuje.

Podle Rakušana platí, že společně budou Piráti a Starostové jednat i o ministerstvech. „Máme nějaký ideální balík resortů pro naši koalici. O vnitřním dělení se ještě budeme bavit, až se nám struktura vlády podaří dohodnout s koalicí Spolu,“ dodal s tím, že chce, aby měli Piráti důstojné zastoupení ve vládě. „Možná to bude stejné, možná budeme jako Starostové mírně silnější,“ vysvětlil.

A co říká Rakušan na to, do jaké situace budoucí vláda vstoupí? „Zemi převezmeme v tu nejhorší možnou dobu,“ komentoval předseda Starostů dění okolo státních financí, rostoucí inflaci i pandemickou situaci. Na poslední problém se prý už zaměřují „koronatýmy“ obou koalic a debatují nad možnými opatřeními.

Rakušan ale nesouhlasí, že by se zástupci budoucí vlády měli zapojovat do rozhodování té stávající. „Nemyslím si, že máme přistupovat na past Andreje Babiše, aby teď někdo vstupoval do jeho vlády ve chvíli, kdy on zcela nesmyslně pouští ministra zdravotnictví v sílící koronasituaci do Finska. To je úplně nepředstavitelná věc. A volá tam zástupce nekoaliční strany. To je nesmysl,“ dodal.

Budou Starostové vládnout společně s Piráty, nebo hrozí rozpad koalice? A jaké preference Rakušanova strana v budoucím kabinetu má?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je předseda STAN Vít Rakušan.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované