Hlavní obsah

Jedničkou ANO do voleb v Ústeckém kraji bude Brabec, soupeřem mu je Bartoš

Foto: vlada.cz

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Reklama

Lídrem kandidátky ANO do podzimních sněmovních voleb v Ústeckém kraji bude zřejmě nynější ministr životního prostředí Richard Brabec. Dnes to potvrdil.

Článek

„Konečné slovo o podobě kandidátní listiny bude mít ještě celostátní výbor hnutí,“ doplnil.

„Na krajském sněmu 23. května jsem byl zvolen lídrem kandidátky ANO v Ústeckém kraji,“ uvedl Brabec v SMS zprávě. V regionu proti němu bude stát například Ivan Bartoš, který je jedničkou na kandidátní listině Pirátů a STAN, nebo Jaroslav Foldyna, který do voleb v Ústeckém kraji zřejmě povede SPD.

Unikátní volební model Seznam Zpráv ukazuje, jak se postavení stran mění v čase:

Jasno má o lídrovi kandidátky i KSČM, bude jím někdejší náměstek hejtmana Jaroslav Komínek, který v loňských volbách místo krajského zastupitele obhájil, po osmi letech je však v opozici. Za ČSSD obsadí první místo kandidátní listiny bývalý náměstek hejtmana a starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Koalici Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, povede v Ústeckém kraji místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza (ODS). Přední místo na kandidátní listině za TOP 09 obsadí radní Ústeckého kraje Michal Kučera a za KDU-ČSL Radovan Gaudyn.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, jasno už má ANO i jinde. Například na jižní Moravě má táhnout do podzimních sněmovních voleb ministryně financí Alena Schillerová. Jednu z nejviditelnějších tváří současné vlády Andreje Babiše čeká nelehký úkol. V Jihomoravském kraji se znovu formují místní organizace ANO, hnutí tam významně poznamenaly skandály v korupční kauze Stoka. Babiš kvůli tomu loni posvětil zrušení brněnské buňky.

Lídrem ANO v hlavním městě se stane současný poslanec Patrik Nacher. Premiér Andrej Babiš by měl kandidovat ve Středočeském kraji. Karlovarský krajský manažer ANO Vojtěch Matoušek uvedl, že sněm vybral jako lídryni kandidátky bývalou hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou.

Jasný je už i lídr v Olomouckém kraji, kde bude obhajovat poslanecký mandát někdejší olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk.

Také ve Zlínském kraji již sněm proběhl. Lídrem tu bude předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Na Vysočině se pak stal lídrem krajský zastupitel a člen předsednictva Babišova hnutí Martin Kukla.

Reklama

Doporučované