Hlavní obsah

Jedno fitness centrum přišlo na podzim v průměru o 620 tisíc korun

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Komora: Podzimní vlna pandemie stála fitness centra jako obor 750 milionů korun.

Článek

Státní pomoc pokryla podzimní ztráty fitness center jen z pětiny, spočítala Česká komora fitness.

Podzimní uzavření provozoven a další omezení v době, kdy směly mít částečně otevřeno, připravila majitele posiloven a podobných zařízení v průměru o 620 tisíc korun na jedno. Třetina z nich nedostala vůbec žádnou finanční pomoc, uvedla v tiskové zprávě komora.

V prohlášení požaduje, aby vláda předělala současný systém PES, podle kterého je nejspíš už v pondělí pošle opět do lockdownu.

Po uvolnění vládních opatření od 3. prosince provoz podle průzkumu neobnovilo zhruba 22 procent fitness center. Důvodem pro 72 procent z nich byla povinnost nošení roušek při cvičení, další se k neotevření rozhodla kvůli kapacitnímu limitu nebo omezenému počtu účastníků při skupinových lekcích.

Návštěvnost se v prvním týdnu po otevření pohybovala u třetiny provozovatelů mezi 20 a 30 procenty běžných hodnot. Dalších přibližně 30 procent sportovišť navštívilo mezi 30 a 40 procenty klientů. Nejvyšší návštěvnosti, 50 procent oproti běžnému fungování, dosáhlo zhruba 15 procent fitness center. Naopak do asi desetiny provozů nezavítalo více než deset procent klientů.

Stát by měl podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové provozovatelům vnitřních sportovišť po vzoru Německa a dalších okolních zemí nahradit propad kvůli pandemii a vládním opatřením vysokým procentem z tržeb z předchozích let.

„Se současným nastavením a neustálou nejistotou, co bude zítra a co se zase změní, se prostě nedá žít. Od vlády potřebujeme nastavit nový systém, abychom mohli dlouhodobě pracovat a fungovat, byť za přísných režimových opatření,“ uvedla Havrdová. Sportoviště podle ní nelze neustále zavírat a otevírat. Řešením by podle ní mohlo být posílení individuální odpovědnosti. „Každý by si měl rozmyslet, jaká místa bude navštěvovat a jaká ne,“ dodala.

Fitness centra, posilovny nebo vnitřní bazény musely být zavřené z nařízení vlády v boji proti koronaviru od 9. října do 2. prosince. Nyní v nich platí povinnost nošení roušek, limit 15 metrů čtverečních na jednoho člověka a dvoumetrové rozestupy. Skupinové lekce jsou možné do deseti lidí, resp. trenér a devět klientů.

Vláda by měla v pondělí kvůli zhoršení epidemické situace rozhodovat o změně systému PES ze současného třetího stupně pohotovosti na přísnější čtvrtý. V něm by musela vnitřní sportoviště opět zavřít.

Reklama

Doporučované