Hlavní obsah

Jejich nápady dobývají svět. Kovy se potkal V centru s mladými podnikateli Ondřejem Kaniou a Josefem Průšou

Podívejte se na další díl pořadu V centru. Dnes moderuje Karel Kovář a do studia si pozval Ondřeje Kaniu a Josefa Průšu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Oba dva úspěšně podnikají ve svých oborech. Jsou mladí a svojí prací zaujali svět. Do pořadu V centru si Karel Kovář (Kovy) pozval tentokrát dva nadějné inovátory Josefa Průšu a Ondřeje Kaniu. Ptejte se s Kovym pomocí sociálních sítí a #Vcentru.

Článek

„3D tisk je způsob, jak změnit vaši představu v reálnou věc,“ říká Josef Průša, který se svojí firmou Pruse Research dobývá trh s 3D tiskárnami. Dnes pro něho pracuje více než 350 lidí a jeho výrobky získávají ocenění po celém světě. Nebylo mu ještě ani třicet, jeho podnik patří k těm nejrychleji roustoucím ve střední Evropě.

Pomocí speciálního 3D tisku se dnes vyrábí výrobky v mnoha průmyslových odvětvích. Využití najdeme i ve zdravotnictví či domácnostech. Jeho tiskárnu například využil ekvádorský veterinář, aby vytiskl umělou čelist pro psího pacienta.

Josef Průša ale nebude jediným hostem. Do našeho studia zavítá i Ondřej Kania. Mladý podnikatel, kterého nedávno zařadil americký Forbes do žebříčku mladých nadějných Evropanů 30 pod 30 (v kategorii Social Entrepreneurs). Ve škole se podle svých slov nudil a neměl dobré výsledky.

Ve třiadvaceti převzal se svojí firmou gymnázium. V září otevírá už čtvrtou školu, tentokrát v Bratislavě. Premiér Andrej Babiš mu nabízel post ministra školství, který odmítl.

Rodičům radí poslat své děti studovat do světa – tak to udělal i on sám. V sedmnácti letech napsal stovky e-mailů na americké střední školy a nakonec vystudoval malou církevní školu ve státě New York – a na školné si přivydělával podomním prodejem cukrovinek.

Jak se v České republice podniká mladým lidem? Kde berou motivaci měnit své obory? Jsme jako země dostatečně inovativní? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu a ptejte se společně s Kovym na našich sociálních sítích.

Reklama

Doporučované