Hlavní obsah

Jemen má síť tajných věznic. O mučení možná vědí Spojené státy

Zadržení jsou ve věznicích mučeniVideo: AP

 

Reklama

Celkem 18 tajných věznic se nachází v jižním Jemenu. Bývalí vězni vypovídají o hrůzných praktikách, které se zde používají pro získání informací.

Článek

Jemen loví islamisty z organizace Al-Kádia. Aby získal informace, neštítí se ani mučení. V síti tajných věznic na jihu země zmizely podle agentury AP stovky mužů.

Agentura odhalila 18 tajných věznic, které jsou zřizovány silami Spojených arabských emirátů (SAE) a Jemenu. Ty jsou finančně napojeny i na Spojené státy.

Představitel amerického ministerstva obrany potvrdil, že jednotky USA byly zapojeny do výslechů zadržených, ale odmítl jakýkoliv podíl na porušování lidských práv. Role USA ve vojenských operacích v Jemenu vzrostla poté, co byl do čela země zvolen Donald Trump.

Vysoký úředník z jemenského ministerstva vnitra a zástupce vojenských sil Jemenu také potvrdili, že Američané vyslýchají zadržované osoby. Podle AP možná Spojené státy porušují mezinárodní právo.

Vláda SAE jasně odmítla existenci tajných věznic nebo mučení vězňů. Po dlouhém pátrání však redakce AP pořídila rozhovory s 10 bývalými vězni a také s 12 úředníky jemenské vlády působícími ve vojenských a bezpečnostních službách.

Expert na mučení i otáčení na rožni

„Během 177 dnů jsem byl svědkem bití, urážek a ponižování. Pokud jde o praktiky mučení, existuje tam muž, kterého nazývají ,doktor', jenž je specialistou na mučení,” vzpomíná bývalý vězeň držený ve věznici v Mukalle, který nechtěl být jmenován. Muž také popsal, jak byl spolu s dalšími nacpán v přepravních kontejnerech znečištěných od výkalů. Všichni měli zavázané oči, ruce i nohy.

Jedna z metod mučení se údajně nazývala „gril”. Bývalý vězeň popisuje jak byl otáčen na rožni uvnitř ohnivého kruhu. Ostatní také popisují bití a genitální mučení. Toto všechno se odehrává kousek od míst, kde často operují jednotky Spojených států.

„Během vyšetřování jsem se zeptal, jaká jsou má obvinění. Řekli, že nevědí,” vzpomíná Ali Awad Habib, který byl držen ve vězení v Adenu. Po šesti měsících byl propuštěn bez udání důvodu.

Reklama

Doporučované