Hlavní obsah

Jemenští rebelové hrozí útokem Saúdské Arábii i Emirátům

Saúdská Arábie podporuje jemenské vládní síly od roku 2015.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Mluvčí jemenských povstalců prohlásil, že rebelové mají dostatečnou kapacitu balistických střel k tomu, aby zaútočili na Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, pokud tyto státy poruší klid zbraní a budou bojovat o přístavní město Hudajdá.

Článek

Jemenští povstalci tvrdí, že budují balistické kapacity a jejich síly jsou připraveny udeřit na Rijád a Abú Dhabí, pokud koalice vedená Saúdskou Arábií poruší klid zbraní uzavřený v prosinci pod dohledem OSN a bude pokračovat v boji o přístavní město Hudajdá. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí sil Husiů, tedy šíitských povstalců podporovaných Íránem, řekl, že skupina si vytváří „zásoby raket“ a může zasáhnout Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, které stojí v čele koalice podporující vládu a prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího.

„Máme zpravodajské informace, podle nichž se nepřítel chystá k eskalaci ve městě Hudajdá a my jejich kroky bedlivě sledujeme. Naše síly jsou připraveny na jakékoli požadované a odpovídající opatření,“ ujistil mluvčí, kterého citovala jemenská agentura SABA.

Povaha konfliktu podle něj učinila u balistických střel a bezpilotních letounů „strategickou volbu“ a jedinou odpověď na koaliční letecké údery.

Saúdská Arábie stojí v čele koalice, která od roku 2015 pomáhá jemenským vládním vojskům v boji proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem. Jemenská válka začala v roce 2014. Konflikt připravil o život podle střízlivých odhadů na 10 000 lidí a vyvolal rozsáhlou humanitární krizi.

Některé zdroje hovoří o 50 000 obětech. Podle OSN v Jemenu hladoví na 14 milionů lidí a asi půl milionu jemenských dětí v důsledku konfliktu muselo opustit své domovy.

Reklama

Doporučované