Hlavní obsah

„Jen jsem na sebe hodil stůl a doufal.“ Z návsi zpustošené obce zbyly jen trosky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zpustošená Moravská Nová Ves.

Reklama

Náves Moravské Nové Vsi pokrývají rozmetané střechy a vymlácená okna. Tornádo zpustošilo i polovinu obce Hrušky.

Článek

Je to pomalu dávkovaná tragédie. Po cestě z Týnce do Moravské Nové Vsi se nezdá, že by se tady ve čtvrtek večer odehrála jedna z nejhorších kalamit posledních let. Metr po metru ale přibývá rozbitých skel aut, vymlácených oken a rozmetaných střech. U místního hřbitova pak přijde střih. Naprostá apokalypsa.

Právě tudy se prohnalo tornádo. Z domu u křižovatky nezbylo téměř nic a cesta kolem kostela sv. Jakuba jenom křupe. Trosky tašek z jeho střechy teď namísto věže a hlavní lodi pokrývají okolní silnici, chodník a trávníky.

Záběry z míst zasažených ničivým živlem si můžete projít ve fotogalerii ZDE a ZDE. Několik obcí bylo extrémně poničeno. Podrobnosti a videozáběry najdete ZDE. O ničivé síle tornáda si přečtěte ZDE.

Nic ale člověka nemůže připravit na noční pohled na místní náves. Náměstíčko před obecním úřadem vypadá spíše jako výjev z nějakého válečného konfliktu. Ostatně přesně k tomu připodobňují zdejší kulisy i hasiči, kteří si zde rozložili v noci hlavní velicí stan.

BEZ KOMENTÁŘE. Projděte si snímky našeho fotoreportéra Jana Mihalička z místa:

+16

Zcela vyvrácené stromy. Sešrotované auto otočené na stranu. Roztrhané obvodové zdi jako po střelbě. Asi nejhůře dopadl právě úřad, který přišel i kompletně o střechu.

Situaci sledujeme online:

Ve chvíli, kdy tornádo udeřilo na jeho stěny, byl uvnitř místní starosta Marek Košut.

„Zrovna jsme v obecním úřadě zasedali. Najednou koukáme, že venku něco lítá. Tak jsme si jako blbci vzali mobily, abychom si to z okna vyfotili. A v druhou chvíli už jsem na sebe házel stůl, abych to vůbec přežil,“ popisuje Košut vteřiny, kdy tornádo naplno zasáhlo střed obce.

MAPA: V mapě jsou vyznačeny tornádem nejpostiženější obce. Katastrofický zásah živlu začal v obci Hrušky, pokračoval Moravskou Novou Vsí, Mikulčicemi, Lužicí a skončil v Hodoníně.

Jen o pár chvil dříve stihlo strhnout právě budovu na křižovatce před kostelem sv. Jakuba.

„S tímhle domem byly majetkoprávní problémy. Chtěli jsme ho koupit a zbourat. No, už se to vyřešilo,“ jen si povzdechne po kotníky v suti starosta.

Noční zásah provází obrovské nasazení hasičů, ale i nevyhnutelné zmatky. To dokumentuje dálkový autobus, který se najednou vynoří zpoza polorozbořeného kostela. V něm sedí turistky z vlaku, který dál nepustily popadané stromy.

„Přece je nemůžeme ubytovat v epicentru tornáda,“ posílá velitel zásahu autobus i s pasažéry do Hodonína. Turistky měly namířeno do sousední obce Hrušky. I ji ale zpustošilo tornádo.

Katastrofický zásah živlu začal právě v obci Hrušky, pokračoval Moravskou Novou Vsí, Mikulčicemi, Lužicí a skončil v Hodoníně.

Polovina obce Hrušky zůstala v troskách. Mezi domy ještě ráno nemohli ani novináři. Na policejní zátaras smutně shlížel kostelík sv. Bartoloměje. Bez věžičky. Se stromem vpáčeným ve zdi.

Animace: 22 vteřin ukazuje, jak se bouře prohnaly jihem Moravy

Podívejte se na to, jak průchod bouřek a tornáda jihem Moravy zachytila aplikace Windy.com.Video: Windy.com, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované