Hlavní obsah

Jen podnikatel „posera“ nemá dluhy, tvrdí dopravce Radim Jančura

Rozhovor s Radimem Jančurou, majitelem společností RegioJet a Student Agency.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco spousta podnikatelů a živnostníků bojuje o holé přežití anebo jsou opatrní, Radim Jančura, majitel Student Agency a společnosti RegioJet, nemá strach se pro své další plány zadlužit.

Článek

„Podnikatel se musí zadlužit. To je vlastně smysl podnikání. Dokud má peníze na účtě nebo nemá dluhy, je to špatný podnikatel, takový ‚posera‘ podnikatel. Měl by jet vždycky trochu na hraně. Samozřejmě – musí mít na pár měsíců vatu, aby ho pak nepřekvapil třeba covid,“ řekl Radim Jančura v Karlových Varech, kam Seznam Zprávy pozvaly podnikatelské špičky k debatě o rozjezdu byznysu po vypnutí ekonomiky.

Skupina Student Agency a RegioJet je podle Jančury zadlužená trojnásobkem EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů - pozn. red.), což je podle jeho slov velmi málo. „Já beru jako zdravé minimálně pět až sedm,“ upřesňuje podnikatel, který mimo jiné letos vozí žlutými vlaky Čechy k moři do Chorvatska.

Důkazem toho, že se zadlužit nebojí ani v době nejistoty, v době pandemie koronaviru, je vydání dluhopisů za zhruba miliardu a 400 milionů korun. „Trhy nám věřily, což je velká pocta. Ty dluhopisy jsou kryty majetkem, nejsou to jen cáry papíru, jak to občas bývá. Já teda můžu jít ještě dvakrát tolik, ještě jednu až dvě miliardy mohu,“ upřesňuje Jančura částku, o kterou je ještě ochoten se zadlužit.

Už dříve pro Seznam Zprávy uvedl , že ztráta jeho společností za duben byla 40 milionů korun. Celkovou ztrátu za celou karanténu kvůli covid-19 říct nechce. Nehodlá prý strašit banky, od kterých chce na podnikání další úvěry. „Ztráta je samozřejmě vyšší, ale já naprosto věřím – díky tomu, že svět se vrací tam, kde byl –, že na konci roku bude aspoň taková ta pozitivní nula. Byť tento rok je navždy ztracen, věřím, že neskončíme se ztrátou. Já nechci plakat, chci se raději chlubit.“

Žluté autobusy a vlaky po vypnutí ekonomiky už podle něj letos naplno jezdit nebudou. Pokud skončí na osmdesáti procentech, bude to úspěch. Investice na rozdíl od mnoha jiných Jančura přesto neškrtá. Stále plánuje nové depo za čtvrt miliardy korun a nákup lokomotiv a vlakových souprav za celkovou sumu kolem tří miliard. I tady potřebuje spoluúčast bank.

Radim Jančura (48)

Zakladatel a majitel společností Student Agency a RegioJet

Je absolventem Elektrotechnické fakulty VUT v Brně.

Vlastní také společnost DPL Real, které patří brněnský Dům pánů z Lipé.

V roce 2005 zvítězil v soutěži Podnikatel roku.

Vzhledem k tomu, že Radim Jančura právě rozjel další byznys, portál pro hotely a penziony Partyja.cz, potřebuje ještě další peníze. Podle jeho odhadu stovky milionů korun. Příští rok totiž začne nakupovat chaty a chalupy, které promění v tří až čtyřhvězdičkové hotely.

Dopravce je známý svou odvahou a vizemi, které občas, jak přiznává, děsí jeho nejbližší okolí. Střelec, kterého jeho blízcí musí tu a tam brzdit. I když je stoprocentním majitelem firem, přichází pouze s nápady. „Nejvyšší management je mou brzdou a já je naprosto poslouchám. To znamená, že když oni řeknou ne, já musím sklapnout. Oni za to nesou odpovědnost. Ve chvíli, kdybych je neposlouchal, byli by demotivovaní,“ směje se Jančura a dodává: „Je to takhle lepší. Firma je díky tomu bezpečná.“

Reklama

Doporučované