Hlavní obsah

Majitel žlutých vlaků vám pronajme chatu. Pivo si tam natočíte sami

Rozhovor s Radimem Jančurou, majitelem společností Student Agency a RegioJet. V Karlových Varech, kam Seznam Zprávy pozvaly špičky byznysu k debatě o dopadech koronakrize.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Muži jezdí rádi na chalupu, s ostatními kumpány si dají pivo. Jejich ženy ovšem mnohdy „nestráví“ společnou koupelnu. Z této reality vyšel Radim Jančura, majitel společností Student Agency a RegioJet, a spustil další byznys.

Článek

Místo toho, aby „chlapi“ odjeli chalupařit sami, popřípadě s dětmi, snažil se majitel žlutých autobusů a vlaků zaplnit další díru na trhu a nabídnout řešení pro všechny. Projekt Partyja.cz navazuje na v Česku velmi populární pronájmy chat a chalup pro uzavřené skupiny.

„Dneska je to největší segment turistického trhu. Lidé jezdí do chat a chalup, které si pronajmou, dělají si tam, co chtějí – a tohle je to samé v bleděmodrém. Jediný rozdíl je, že na každém pokoji máte sociálku, wellness, velké společenské prostory, čili to uvítají zejména ženy, které nerady do těchto chalup jezdí,“ vysvětluje svůj byznys plán pro Seznam Zprávy Radim Jančura.

Jančura coby Chytrá horákyně

Skloubil tak výhody obou typů ubytování. Stále oblíbenějších chat a chalup, ale současně pohodlí penzionů či hotelů. Známým zkrátka můžete říct, že jedete do roubenky, nebo do hotelu s wellness zónou. V obou případech budete mít pravdu. I proto mají mít ubytovací zařízení podle Jančurových slov nejméně tři, ale často čtyři hvězdy.

Klíče od vybaveného penzionu nebo hotelu znamenají podle něj také svobodu. Turisté se sami rozhodují, kdy restaurace, hospoda, bar či wellness zavírá. Lidé si také sami zvolí, zda chtějí využít služeb typu snídaně nebo večeře, nebo si nápoje a stravu zajistí sami. Třeba tím, že si ji sami v kuchyni uvaří.

„Dovezete si vlastní sud a pivo si natočíte sami. Nebo vám ho koupíme a dáme za náklady. Pokud tam mám číšníka a on to pivo točí za 40 korun, tak na tom nevydělám. To jim to pivo raději prodám za dvacku bez marže a ušetřím na číšníkovi. Cílem je mít hlavně plný hotel,“ odhaluje plány muž, který dnes odvezl první Čechy žlutým vlakem do Chorvatska.

Jak se rodí nový ubytovací portál

Zatím jde o projekt o dvou nemovitostech: penzion Habánský dům v Dolních Věstonicích na jihu Moravy a hotel Vidly ve Vrbně pod Pradědem v Jeseníkách. Časem k nim přibudou další.

„Už v dubnu a květnu jsem tušil zájem o chaty a chalupy v Česku. Prodejní ceny penzionů a hotelů jsou teď velmi nízké, protože banky tyto nemovitosti nerady financují. Rozhodl jsem se, že zatím budeme podepisovat smlouvy nájemní s předkupním právem a budovy odkoupíme příští rok, když banky budou zase fungovat. Každý rok jich má přibýt tak deset,“ upřesňuje Jančura pro Seznam Zprávy. „Uvidíme podle toho, co banky. Co nám půjčí a kam nás pustí, jak tomu budou věřit. Zatím se tváří příznivě,“ dodává.

Celkovou částku sdělit nechce, ale připouští, že půjde o stovky milionů korun.

Partyja.cz

Nový projekt Radima Jančury, majitele společností Student Agency a RegioJet.

Je určený střední třídě, sází na chuť Čechů pronajímat si tuzemské chaty a chalupy v době, kdy tolik necestují do zahraničí.

Každý rok má přibýt 10 nových objektů.

Jde o investici v řádech stovek milionů korun.

Některé chaty je potřeba přestavět, chybějí například odpočinkové zóny. Ani tak nepůjde o velké investice. Nemovitosti hodlá známý dopravce kupovat v turisticky nejatraktivnějších místech, mezi která počítá jižní Moravu, jižní Čechy, Krkonoše, Jeseníky či Beskydy. Zkrátka vyhlášené české hory anebo v lokalitách pro cyklisty.

Projekt cílí na střední třídu, protože ta má podle Jančury kolem sebe spoustů „partyjí“: okruh lidí z práce, známých přes děti, přes sport i rozšířenou rodinu. Z průzkumu společností Student Agency a RegioJet vyplývá, že polovinu dovolených během roku netrávíme jen v uzavřené rodině, ale právě s přáteli.

Reklama

Doporučované