Hlavní obsah

Koronavirus jako šance. Jančura otevírá nový byznys, nakoupí penziony a hotely

Záznam podnikatelské debaty „Záchrana byznysu“, kterou uspořádaly Seznam Zprávy v Karlových Varech.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Nestrašme se druhou vlnou, shodli se majitelé a ředitelé firem v podnikatelské debatě Seznam Zpráv na téma, jak dostat byznys z koronavirové pasti.

Článek

Majitel Student Agency Radim Jančura využije koronavirovou krizi k otevření nového byznysu, v němž se dosud jeho převážně dopravní firmy nepohybovaly - začne nabízet ubytování.

„Spouštíme dneškem projekt Partyja, ubytování v chatách a chalupách. Zatím si je pronajmeme s předkupním právem, které chceme využít příští rok, až nám to banky umožní,“ řekl v debatě podnikatelských špiček v Karlových Varech Radim Jančura.

Pro Jančuru je ubytovací byznys novou větví v jeho portfoliu.

Češi zachrání léto, podzim pak Němci

Všichni čtyři diskutující - kromě Jančury ještě bankéř a investor Radovan Vávra, šéfkuchař Jan Punčochář a ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz - se shodli, že v příštích měsících bude pro cestovní ruch klíčová domácí poptávka. „Léto zachrání Češi, na podzim už čekáme klienty z Německa,“ prohlásil ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.

Poučení z krize

Když zachraňujete holý život, nepřemýšlíte o tom, zda přistavit patro v hotelu. Ale je to past, do které nesmíme spadnout.

Radovan Vávra, ekonom a investor

Karlovy Vary, Český Krumlov, Praha nebyly nikdy tak krásné a levné jako teď. A je to příležitost vážit si víc českých klientů.

Radim Jančura, majitel, RegioJet

Prakticky každý večer jsem během koronavirové krize mohl být doma. Naučil jsem se, že vedle byznysu musíte mít i osobní život.

Jan Punčochář, majitel restaurace

„Starý“ byznys Radima Jančury (doprava) nyní jede podle odhadu majitele na 70 procent. „Možná dosáhneme na 80 procent, ale víc to letos nebude,“ řekl Jančura. Globální turisté se podle majitele Student Agency vrátí za rok či dva, takže se chce spoléhat na Čechy. „Účet za koronu - a banky to rády slyší - nakonec, doufám, bude nula,“ prohlásil Jančura v den, kdy vypravuje do Chorvatska úplně první turistický vlak.

Grandhotel Pupp, kde se debata odehrávala, je nyní obsazen z padesáti procent. „Nám je blízký německý trh, k nám se Němci dostanou rychleji než lidé třeba z Prahy, takže už vidíme, že první cizinci právě z Německa přijíždějí,“ uvedl ředitel hotelu Jindřich Krausz.

A lidé se také podle účastníků diskuse nesmějí bát utrácet. „Pokud nebude dobré pivo stát 50 korun a pořádné jídlo 190 korun, tak nebude na investice,“ prohlásil Jančura. V tom se shodl s šéfkuchařem Punčochářem, podle něj „meníčka“ za 70 korun definitivně skončila, protože hospodu prostě neuživí.

Investor Radovan Vávra se domnívá, že celá česká ekonomika zatím neztratila tolik. „Není to armagedon, náš problém jsou ale regiony. Důležitá je rychlost, s jakou se pomůže jednotlivým oblastem ekonomiky a jednotlivým oblastem republiky,“ uvedl Vávra.

Řiďte se Hlinkovým heslem

Za nejzásadnější otázku považuje Vávra to, zda firmy budou pokračovat v investicích. „Je to do jisté míry psychologická záležitost. Když jsem jel dnes do Varů, tak jsem si jako vždy vzpomněl na výrok Ivana Hlinky (‚Hlavně se z toho nepos*at.‘ Slavný výrok legendárního hokejového trenéra – pozn. red.),“ prohlásil Vávra. „Když zachraňujete holý život, tak nepřemýšlíte, zda přistavíte patro k hotelu,“ řekl Vávra. „Tohle je past, do které nesmíme spadnout,“ prohlásil Vávra.

+14

Diskuzi vysílaly Seznam Zprávy živě, její záznam si pusťte nahoře ve videu.

druhé sekci vystupují investor a majitel Krátkého filmu Praha Richard Benýšek, viceprezident Evropského svazu lázní Martin Plachý, spolumajitel Umbrella Invest Pavel Steiner a primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Vysílat se bude od 14:30 hodin živě ZDE.

Reklama

Doporučované