Hlavní obsah

Jeřáb vrátil na chrám sv. Markéty lucernu, váží 10 tun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jeřáb dnes vyzvedl na kopuli kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku její vrchol - osmibokou, více než deset tun vážící, lucernu.

Článek

Lucerna se na kopuli chrámu vrátila po opravě, která je součástí rozsáhlé rekonstrukce barokního kostela za více než 107 milionů korun. Díky stejnému jeřábu se na lucernu za čas vrátí také okna, restaurátoři pak do její vnitřní části vrátí původní výzdobu. „Uvnitř budeme vracet omítku, transfery, které se před demontáží sundávaly, budeme znovu omítat klenbu a vracet výmalbu,“ uvedl stavbyvedoucí Lubomír Pavloň. Vrchol klenby lucerny zdobilo Boží oko, její stěny pod okny pak malby andělů. Oprava památky bude pokračovat i v příštím roce.

Lucernu stavbaři z kopule snesli 29. dubna. Opravovala se přímo před kostelem. Její převážně borovicovou konstrukci nahradil trvanlivější modřín, aby lépe odolávala přírodním podmínkách, zejména výkyvům teplot v zimě. „Kdy venku máme minusové teploty a do lucerny začne prát slunce, nahřeje se a začnou se rosit okna, teče tam voda. Původní konstrukce byla úplně vyhnilá,“ řekl Pavloň. Pozlacené oko ve vrcholu lucerny je ve výšce 42 metrů, ochoz lucerny je přibližně o sedm metrů níž.

Před vrácením lucerny bylo nutné opravit i krov kopule, který ji drží. Podle manažera projektu z brněnského biskupství Pavla Vlka bylo na opravu potřeba 45 metrů krychlových dřeva. Práce kolem lucerny podle Vlka potrvají ještě dva týdny. Následovat by mělo dokončeních vnitřních restaurátorských prací, aby bylo možné demontovat v kostele celoplošné lešení.

Lešení do zimy zmizí i ze severní věže, na kterou se dnes vrátil znovupozlacený měděný kříž. Práce se podle Pavloně přesunou na jižní věž.

Oprava kostela, který je národní kulturní památkou, začala loni na podzim, skončit má v roce 2022. Dominantou kostela je mohutná kopule, kterou zevnitř zdobí freska o rozměru přibližně 600 metrů čtverečních. Vytvořil ji Karel František Tepper. Kostel, jehož stavbou byl pověřen Jakub Prandtauer, byl vysvěcen v roce 1738. Po opravě bude mít kostel, dnes červenobílý, původní okrovou barvu, ke které se už před lety vrátil i přilehlý zámek. Součástí opravy je také obnova jižní terasy.

Reklama

Doporučované