Hlavní obsah

Jermanová se bála odposlechů. Do zasedačky si koupila rušičku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nejen rušička: už v roce 2019 hledalo hejtmanství Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) ve 30 kancelářích skryté odposlechy.

Reklama

V místnosti naproti kanceláři středočeské hejtmanky visí rušička nahrávání připomínající lustr. Stála 46 tisíc a je z éry, kdy kraji vládla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Článek

Středočeští hejtmani mají naproti své kanceláři zasedací místnost. Říká se jí salonek a vypadá trochu jako zámecká komnata laděná do zelena – s historickým nábytkem a krbem.

Bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) si sem podle zjištění Seznam Zpráv pořídila ještě jedno, ne zrovna obvyklé vybavení: rušičku nahrávání.

Kdyby se někdo v téhle místnosti pokusil tajně natočit nějaký rozhovor, neuspěl by - ze záznamu by si pustil jen nesrozumitelné šumění.

Rušička, která visí u stropu a připomíná lustr, stála 46 tisíc korun. Proč ji úřad pořídil a proč se Jaroslava Pokorná Jermanová jako hejtmanka obávala nahrávání, není možné zjistit.

Bývalá hejtmanka, která odešla z vedení kraje po prohraných podzimních volbách, s redakcí Seznam Zpráv už třetím rokem nekomunikuje vůbec, anebo jen v nejnutnějších případech. Její postoj trvá od chvíle, kdy Seznam Zprávy zveřejnily, jak nechala manžela jezdit ve služebním superbu.

Její nástupkyně Petra Pecková (STAN) však redakci řekla, že nechá rušičku odstranit, protože podle ní není potřeba. „Pochybuju, že někdo vůbec ví, kde se přístroj pouští,“ řekla nová hejtmanka Pecková.

Čeho se bála?

Na středočeském krajském úřadu dnes dokážou dohledat pouze doklady o ceně rušičky, ne však zdůvodnění, proč byl přístroj zakoupen.

„Informace o zdroji požadavku na umístění této techniky neevidujeme,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení Pavel Baláž.

Dodal, že zařízením proti nahrávání byla v celé budově úřadu vybavena jen hejtmančina zasedačka.

Ještě jedna informace je doložitelná: rušička byla namontována na konci roku 2017, to znamená v čase, kdy se na kraji v minulém volebním období složila rok po volbách nová koalice.

ANO tehdy vyšachovalo původní koaliční partnery z ODS a ze STAN a nově se spojilo se sociálními demokraty a komunisty. V tomhle složení koalice dovládla až do letošních voleb.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Rušička v zasedací místnosti středočeského krajského úřadu. Čeho se bála bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)?

Chtěli najít odposlechy

Případ s rušičkou zapadá do atmosféry, v níž hejtmanka Pokorná Jermanová a další radní za ANO na kraji poslední tři roky pracovali.

Už před dvěma lety Seznam Zprávy vypátraly, že si hejtmanství objednalo u specializované firmy důkladnou prověrku, zda v některých kancelářích nejsou tajně umístěné odposlechy.

Příslušné objednávky v hodnotě téměř milionu korun se v registru smluv objevily pod názvem „bezpečnostní prohlídky“ a nebylo z nich jasné, v jakém rozsahu se „skenování kanceláří“ za použití nejmodernější techniky vlastně odehrálo.

Seznam Zprávy pak celý rok neúspěšně žádaly kraj podle informačního zákona o sdělení, kolika kanceláří se prohlídky týkaly, kdo v nich úřaduje a jestli se nějaké tajně namontované mikrofony našly.

Kraj pouze odpovídal, že se prohlídky uskutečnily v kancelářích vyhrazených podle zákona k uchovávání utajovaných informací.

Až po nátlaku nadřízeného Ministerstva vnitra hejtmanství přiznalo, že nechalo prohlédnout 30 kanceláří - byla mezi nimi úřadovna hejtmanky Pokorné Jermanové a zasedací místnost radních, dál pak kanceláře ředitele úřadu a jeho zástupce, šéfa právního odboru a jeho podřízených, šéfa krajské bezpečnosti, předsedy kontrolního výboru a také kanceláře mzdových účetních a personalistek.

Noční zloděj sušenek

Vedení kraje ještě předtím vysvětlovalo, že muselo reagovat na incident z konce roku 2017, který zachytily bezpečnostní kamery v úřadu. Někdo chodil v noci po úřadu a vlezl i do kancelářích radních. Hejtmanka tehdy kvůli tomu podala i trestní oznámení.

Jak ale nyní Seznam Zprávy ověřily, po několika měsících se z toho vyklubala celkem nudná historka. „Jednalo se o pracovníka ostrahy,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Zjistilo se také, že pracovník najaté bezpečnostní agentury neinstaloval v kancelářích nahrávací zařízení, ale sebral z jedné kanceláře stravenky, polomáčené sušenky, brambůrky a lahev limonády. Vše v hodnotě 400 korun.

Policie dál prošetřuje

Prohlídky proti odposlechům si kraj objednal v době, kdy už začaly prosakovat informace o jiné kauze, již Seznam Zprávy podrobně rozebraly. Šlo v ní o to, že kancelář hejtmanky si v roce 2017 nasmlouvala externí poradce za pět milionů, u nichž není dodnes jasné, jakou práci odváděli.

Někteří brali - za poloviční úvazek - až 75 tisíc měsíčně.

Tři měsíce po zveřejnění série článků pak na úřadu zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, která si odnesla smlouvy a další dokumenty - a to právě z kanceláří, jež kraj předtím nechal vyčistit od případných odposlechů.

Případ detektivové dodnes prošetřují, nikoho zatím neobvinili.

Stejně tak se prohlídky kanceláří kryjí s kritizovanou desetimilionovou dotací, kterou kraj poslal na sraz k výročí založení motocyklové značky Harley-Davidson. Někteří radní přitom buď byli dříve členy harleyářského klubu, nebo s ním spolupracovali.

Také kvůli téhle dotaci policisté později zasahovali v sídle harleyářů.

Reklama

Doporučované