Hlavní obsah

Jermanové pomohli k postu hejtmanky přeběhlíci z TOP 09

 

Reklama

Lídr TOP 09 opustil jednání o koalici ve Středočeském kraji. Část jeho kolegů ale do opozice nechce.

Článek

Kvůli křeslu hejtmanky pro Jaroslavu Jermanovou z hnutí ANO se rozhádala středočeská TOP 09. Tři zastupitelé z pěti se navzdory vlastnímu lídrovi a šéfovi strany rozhodli podpořit čtyřkoalici s ANO, TOP 09 a ODS s Jermanovou jako hejtmankou v čele.

„Užší vedení středočeské TOP 09 je nakloněno této koalici. V absolutní shodě nejsme," uvedl místopředseda středočeské organizace Daniel Marek.

Lídr kandidátky TOP 09 Petr Tiso přitom opustil jednání po několika minutách s tím, že jeho strana koalici nepodpoří.

"Nepovažujeme to za záruku změny," uvedl a místopředseda Marek později označil jeho postoj za osobní názor.

Jednání dál pokračuje za zavřenými dveřmi. Podle Jaroslavy Jermanové se koaliční spolupráce definitivně dohodne až na začátku příštího týdne.

Co bude v TOP 09

Koalici odmítl kromě lídra Tisa i druhý muž kandidátky Jan Jakob. „Jaroslava Jermanová jako hejtmanka je pro nás nepřijatelná, protože se už během povolebního vyjednavání ukázala jako naprosto nedůvěryhodný člověk, který nedrží slovo ani podanou ruku. Hejtmankou se stane díky ODS, která ji do funkce podporuje," řekl.

Před vstupem do krajských koalic, kde bude hnutí ANO, zrazoval spolustraníky předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Do situace ve středních Čechách nebude zasahovat, ale řekl, že hejtmanka Jermanová není zárukou pozitivního vývoje.

Vzpoura části středočeské TOP 09 přichází  jen několik dní předtím, než chce právě Kalousek požádat straníky o důvěru po neúspěšných krajských volbách.

„Rozhodně to není žádná rebelie," říká však o postupu ve středních Čechách Daniel Marek.

Na otázku, jak nyní budou „rebelové" fungovat dál ve straně, neodpověděl přímo. „Rád bych zůstal v TOP 09, aby se strana trochu transformovala," řekl pouze.

Reklama

Doporučované