Hlavní obsah

Jesenickou ochrannou známku rozšířilo 11 výrobků, jeden zážitek a dvě služby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Úly, kraslice, chléb, brambory, sýry, med, ale i bylinkové výrobky či dekorace z přírodních materiálů rozšířily přehlídku výrobků s ochrannou známkou Jeseníky originální produkt.

Článek

Zájem uchazečů byl podle organizátorů velký, mezi certifikované produkty se zařadilo 11 nových originálních výrobků, jeden zážitek a dvě služby. O udělení ochranné známky rozhodla komise.

„Těší nás, že po covidovém roce neopadl zájem, ale naopak je nečekaně velký,“ informovala Barbora Haušková z Místní akční skupiny Horní Pomoraví, která projekt koordinuje. Do nové výzvy se přihlásilo 11 žadatelů, před certifikační komisí své produkty obhájili všichni z nich. Podle pořadatelů se zájemci o značku hlásili již od zimy. „Tvůrčí a činorodí lidé dokazují, že tradiční řemeslná a tvůrčí práce není zakonzervovaným procesem, ale živoucím organismem,“ doplnila Haušková.

Ochranná známka Jeseníky originální produkt deklaruje mimo jiné to, že jeho výrobci hospodaří šetrně a propagují region. Patří mezi ně výrobci originálních výrobků, ale i provozovatelé ubytovacích služeb či tvůrci originálních jesenických zážitků. Jeden z nejnovějších zážitků nese název Kde roste historie. „U nás se lidé seznámí s historií všemi smysly. Vezmeme je do zámeckého parku a zahrady ve Městě Albrechtice, kde se dozvědí, jaký byl život v 19. a 20. století v tomto kraji. Zapojíme návštěvníky aktivně do zážitku, například sázením rostlin nebo kurzem pečení chleba,“ uvedla provozovatelka zážitku Alena Křištofová, která se specializuje na pěstování starých odrůd rajčat.

Pod jesenickým fialovým zvonkem, který jesenický originální produkt symbolizuje, se budou prezentovat i nové služby. Jde o o kavárnu Mevan ́s coffee ze Zlatých Hor a Samočep s penzionem Na Rybníčku v Bohutíně, kudy prochází i cyklistická trasa Moravská stezka.

Území značky pokrývá podle jejích koordinátorů Olomoucký a Moravskoslezský kraj, ale zasahuje i do Pardubického kraje, a to na Dolní Moravu. Každého žadatele posuzuje jedenáctičlenná certifikační komise. V ní je odborník na historii, na cestovní ruch, nechybí ani zástupce ochrany jesenické krajiny i lidé z praxe, tedy samotní držitelé ochranné známky. Při procesu přitom posuzují, zda je produkt, služba nebo zážitek tradiční, původní a současně i šetrný vůči prostředí, kde vzniká či je poskytován. Aktuálně nese ochrannou známku 90 výrobků, 21 služeb a 21 zážitků. Informace o všech se nachází na www.regionalni-znacky.cz/jeseniky.

Reklama

Doporučované