Hlavní obsah

Na Štědrý večer s „novou“ hlavou? Kdo se neobjedná teď, nestihne to

Foto: Shutterstock.com

Kadeřníci hlásí plno, i když do poslední chvíle nevědí, jestli otevřou. Klientům radí, aby se co nejdříve ozvali. (ilustrační snímek)

Reklama

Advent představuje pro kadeřníky vrchol sezony. I když stále není jasno, jestli se v pondělí služby otevřou, kadeřníci hlásí, že mají prakticky plno. A čekají vlnu telefonátů v neděli.

Článek

Ozvěte se svému kadeřníkovi, kdo to neudělá v nejbližších dnech nebo i hodinách, na toho se před Vánoci vůbec nemusí dostat.

Tak lze zobecnit aktuální situaci, kterou holiči a kadeřníci redakci Seznam Zpráv popsali. A to i přesto, že do poslední chvíle není vůbec jasné, jestli se v pondělí salony otevřou, nebo ne.

„Na lidi z ulice se nedostane,“ hlásí Sandra Kolářová, majitelka Sandra Studia v Českých Budějovicích.

„Myslím si, že všichni budou volat v neděli. Bude to kadeřnické last minute,“ říká pražský kadeřník Jakub Šimíček, který už má převážnou část následujících dvou týdnů vyblokovanou.

„Do Vánoc budeme mít už jen tři týdny. A touhle dobou před rokem jsme měli úplně plno, nejenom my, ale i většina konkurence,“ souhlasí Petr Kucek, spolumajitel několika holičských salonů Gentlemen Brothers.

Ředitel provozoven Klier a Cut & Color David Lanča si naopak myslí, že „vlna přerostlých vlasů“ bude trvat první týden.

„Začátky budou narvané silně. Ale z toho prvního znovuoteření můžu říct, že jsme měli opravdu silných prvních pět dní, pak se to ustálilo,“ říká David Lanča s tím, že jím vedená kadeřnictví sází na to, že fungují bez objednávek, a jsou proto připravena „polidštit“ každého, kdo bude ochotný počkat.

Do sklepů nevidíte

Kadeřníci shodně tvrdí, že jsou schopní otevřít prakticky hned, jakmile dostanou od vlády povolení. Reagovat rychle jim nedělá problém. Na druhou stranu fakt, že si vláda nechává rozhodnutí až na neděli, kritizují.

„Pokud se v neděli večer dozvíme, co máme mít za ochranné prostředky a nebudeme si je schopni zajistit, tak do práce nemůžeme nastoupit. To je ten největší problém. Proto se chceme připravit s dostatečným předstihem,“ říká Jan Pešan, majitel kadeřnictví a představitel cechu kadeřníků a vizážistů Esthete author.

Jan Pešan také připomíná, že někteří kadeřníci si budou muset pořídit nové vybavení, zejména chemii na barvení, což může být problém, pokud se dostali do finančních problémů kvůli tomu, že nemůžou už několik týdnů pracovat.

Pešan a spolumajitel několika holičských salonů Petr Kucek navíc argumentují tím, že řada kadeřníků stejně chodí na černo stříhat zákazníky a podle nich je to daleko nebezpečnější než v provozovnách.

„Ve sklepě nebo u někoho doma na roušku a dezinfekci nikdo nedohlíží,“ shrnuje to Petr Kucek a dodává, že přestože jsou velká fungující firma, tak další zavření už je pro ně na hraně finanční únosnosti.

Pražský kadeřník Jakub Šimíček se zase obává, že pokud by se otvírání ještě oddálilo, do Vánoc nestihne uspokojit zákazníky, kteří chtějí během svátků vypadat upraveně. „Pokud se neotevře, tak poslední dva týdny před Vánocemi už to nedoženeme,“ strachuje se Jakub Šimíček.

Reklama

Doporučované