Hlavní obsah

Nevidíme světlo na konci tunelu, zoufají kadeřníci. Někde si dají noční

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Reklama

Jestli přežijeme, bude záležet na podpoře státu, ozývá se v reakci na uzavírání salonů od českých kadeřníků.

Článek

Kadeřníci jsou jeden z byznysů, které musely zavřít už podruhé během půl roku. V první vlně pandemie to trvalo více než dva měsíce. Tentokrát je opatření platné na čtrnáct dní, ale epidemiologové varují, že za tak krátkou dobu se virus zvládnout nepodaří. A tak nelze další prodloužení vyloučit.

Podle Václava Pražáka, který promluvil za Asociaci kadeřníků ČR, zavládlo mezi podnikateli velké vzrušení. „Ti, kteří měli rezervu na jaře, ji logicky při první vlně pandemie vyčerpali. Podnikatelky samoživitelky byly rády, že splatily dluhy z jara, a teď když před Vánocemi přišel čas na přilepšení, nás zase zavřou. Je to těžká situace,“ říká Pražák, který sám provozuje kadeřnický salon.

„První vlnu jsme prožívali spíš jako legraci a odpočinek. Po dvou měsících už jsme ale cítili velký problém. První vlna se dala ustát, teď nám chybí peníze na provoz v dalších měsících,“ vysvětluje majitel kadeřnictví v Českých Budějovicích Jiří Hamberger.

„Rozhodně je pro nás druhá vlna těžší než první. Rezervy, které jsme měli na jaře, už nejsou. Nebudeme schopni platit nájmy, hypotéky, půjčky, poplatky státu,“ shrnuje pro Seznam Zprávy za kadeřnickou asociaci Pražák. „V ohrožení jsme úplně všichni. Vláda by měla přemýšlet o okamžitých náhradách,“ říká kadeřník v telefonickém rozhovoru.

Podpora od státu

Určitou formu podpory už ve středu během tiskové konference, vláda oznámila. Dojde k prodloužení lhůt pro zažádání hned v několika oblastech. Například program Covid Nájemné mohou ode dneška využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala, včetně právě kadeřnických salonů.

Kromě toho bude k dispozici také příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní.

Zachován zůstává také program Antivirus. Skrze něj firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody.

Pokud by nebyla podpora dostatečná, drtivá většina lidí v oboru upadne podle asociace do chudoby a bude muset svou živnost zavřít. Ve velkém ohrožení se ocitly hlavně větší salony v metropolích, kde musí podnikatelé platit vysoké nájmy a mzdy hned několika zaměstnanců.

O tom, že znovuuzavření provozu bude tentokrát složitější, svědčí i komentář šéfky salonu v centru Prahy.

„V první vlně nebylo vůbec jisté, že mi pronajímatel dá slevu nebo odklad na nájem. Nakonec jsme se dočkali. Doufám, že to bude tak i tentokrát, zatím ale nic nevíme. Máme pobočku na Praze 1. Tady je výše nájmu opravdu diametrálně jiná než v ostatních částech Česka,“ popisuje složitou situaci Barbora Bajerová, majitelka pražského kadeřnictví Spell.

„Už nevidím světlo na konci tunelu,“ dodala zoufale k aktuálním opatřením podnikatelka Bajerová.

Kadeřnictví v obýváku

V tom, co by se mohlo dít v dalších týdnech, má ale Václav Pražák z Asociace kadeřníků ČR poměrně jasno. Stejně jako restaurace našly svou alternativu v otevřených výdejních okénkách, jednou z možností pro kadeřníky bude, stejně jako se to dělo během první vlny pandemie, vypravit se pracovat přímo do domů svých klientů. „Stýkání lidí tak vláda stejně nezabrání,“ dodává.

Někteří holiči a kadeřnice v Česku se pak rozhodli bojovat do poslední minuty. Například pánské holičství Na Fešáka ve Zlíně oznámilo krátce po oznámení nových opatření, že od této chvíle až do zítřejší šesté hodiny ranní bude fungovat nonstop. Podnik informaci zveřejnil na své facebookové stránce.

Foto: Facebook.com/ Na Fešáka, Seznam Zprávy

Pánské holičství ve Zlíně plánuje stříhat nonstop do zítřejší šesté hodiny ranní.

I další svou pracovní dobu dnes protáhnou. „Uděláme pro záchranu maximum,“ potvrzuje Hamberger z Českých Budějovic.

Lidí chodí pořád méně

Kromě toho, že kadeřnictvím v příštích dvou týdnech znovu vypadnou celé příjmy, bojují podnikatelé s pokleslým zájmem už týdny.

„V posledních týdnech došlo k značnému rušení termínů. Bylo to buď proto, že byli klienti na covid pozitivní, nebylo jim dobře, nebo měli strach,“ vysvětluje majitelka salonu Spell.

„Když už třetí klient za den zruší svou návštěvu, nezbývá než se tomu jen zasmát. Nevím, proč je ruší, asi se bojí, že se tu nakazí, nebo šetří peníze,“ uzavírá komentářem k poklesu zájmu o služby kadeřníka Jiří Hamberger.

Reklama

Doporučované