Hlavní obsah

Ještě před pár dny se na sebe Trump s Kimem usmívali, KLDR ale opět obrací a ostře kritizuje USA

KLDR popírá zlepšení vztahů se Spojenými státy.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Severní Korea obvinila Spojené státy z trvajícího nepřátelského postoje. Stalo se tak jen pár dní po návštěvě Donalda Trumpa na území KLDR.

Článek

Zlepšení vztahů mezi Spojenými státy a KLDR je podle Severní Koreje pouze zdánlivé. Asijská země viní USA z tvrdohlavého nepřátelství a z podkopávání mírových jednání, která se snaží KLDR nastolit. Delegace ze Severní Koreje o tom informovala na středeční návštěvě OSN, napsal web britské televize BBC.

USA jsou podle Koreje „posedlé sankcemi“. Pchjongjangu se nelíbí, že v jejich uvalování nadále pokračují jak Spojené státy, tak i evropské mocnosti včetně Velké Británie, Francie a Německa. Severní Korea také tvrdí, že ji Spojené státy nařkly z porušování dohody o dovozu rafinované ropy, kterou obě země uzavřely v roce 2017.

„Všechny státy OSN by se měly mít na pozoru před záměrnými pokusy Spojených státu o podkopávání mírové atmosféry, která byla vytvořena na Korejském poloostrově,“ píše se v oficiálním prohlášení severokorejské delegace v OSN. „Spojené státy jsou čím dál více posedlé konáním nepřátelských aktivit vůči KLDR.“ Pchjongjang také dodal, že je „vcelku směšné, že USA vnímá sankce jako univerzální lék na všechny problémy“.

Donald Trump přitom v neděli jako první americký prezident vstoupil na území KLDR a potřetí se setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. „Máme namířeno do demilitarizované zóny a já se tam setkám s Kimem. Velmi se na to těším. Vybudovali jsme si velmi dobrý vztah,” řekl Trump v hlavním městě Jižní Koreje těsně před přesunem na sever.

Podle médií schůzka proběhla v přátelském duchu. Americký prezident před ní sdělil, že mezi ním a Kimem funguje osobní chemie a že si s Kimem rozumí. Upozornil však také, že USA nespěchají s uvolňováním sankcí proti Severní Koreji.

Dialog mezi oběma jadernými velmocemi se dlouhá léta točí kolem denuklearizace. Poprvé se Trump s Kimem setkali minulý rok v červnu na summitu v Singapuru. Dialogy o oslabení jaderného programu měly dostat jasnější kontury na únorovém druhém setkání obou mužů, schůzka v Hanoji však nepřinesla žádný významný posun.

Reklama

Doporučované