Hlavní obsah

O kandidátovi ANO na prezidenta rozhodneme do června, řekl ve studiu Seznamu Andrej Babiš

Studio Seznamu k druhému dni sněmu ANO.

 

Reklama

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl jedním z hostů v živém vysílání Seznamu. Mluvil o novém právu vedení ANO zasahovat do sestavování kandidátek, snížení počtu poslanců i o tom, zda by byl Martin Stropnický dobrým prezidentem.

Článek

Celostátní sněm hnutí ANO dnes zasedá druhým dnem na pražském Chodově v Centru pohybové medicíny. Delegáti rozhodují o týmu lidí, kteří obklopí Andreje Babiše v nejužším vedení ANO.

Zároveň rozhodli o změně stanov, které znamenají ještě silnější pravomoce pro předsednictvo: To bude moci nově doplňovat jména na kandidátní lisitiny do voleb,  nebo naopak některá jména z kandidátek vyřazovat.

„Už jde do tuhého, jdeme do finále a musíme navržené kandidáty dobře ‚zjistit‘," řekl ve vysílání Seznamu Andrej Babiš. „Když někoho vidíte hodinu, tak nepoznáte, jak bude reagovat," popsal dosavadní praxi výběru adeptů na poslance či hejtmany.

Ve studiu Seznamu jsme dále nabídli rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem, Babišovou pravou rukou, který dnes na sněmu hladce obhájil post prvního místopředsedy, a také s Martinem Stropnickým, jenž usiluje o funkci řadového místopředsedy a zvažuje prezidentskou kandidaturu.

Andrej Babiš ve vysílání mimo jiné uvedl, že ANO by mělo o svém kandidátovi rozhodnout do června a měli by hlasovat všichni členové hnutí v referendu. Zároveň řekl, že Stropnický je možný kandidát. „Pan Stropnický je z hnutí asi jediný, kdo má předpoklady," řekl doslova Babiš. Zároveň ale dalšími větami dal najevo jistou pochybnost, zda je Stropnický schopen pro to udělat opravdu maximum. „Takového kandidáta čeká opravdu těžká kampaň. Musí si to odpracovat, investovat do toho svůj čas i peníze. To není tak, že hnutí vybere a tím to skončilo. Prezident Zeman je navíc těžký soupeř. Je asi jediný politik, který je schopen dostat lidi na náměstí. Ten protikandidát to musí odmakat."

Situaci v hnutí ANO po víkendovém sjezdu hodnotil ve studiu Seznamu rovněž komentátor Jindřich Šídlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované