Hlavní obsah

Ještěd slaví 45 let. Komunističtí papaláši slavného architekta Hubáčka na jeho otevření ani nepozvali

Prestižní Perretovu cenu si Karel Hubáček nemohl převzít osobně, komunisté mu nedovolili vycestovat. Ocenění mu nakonec přišlo domů poštou.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Úctyhodných 45 let dnes uplynulo od otevření legendárního Hubáčkova hyperboloidu na Ještědu. Přestože známý český architekt z libereckého studia SIAL získal později za stavbu hotelu a vysílače významné ocenění - Perretovu cenu, pozvání na slavnostní otevření se v roce 1973 od komunistických pohlavárů nedočkal.

Článek

Některé úřady a pamětníci připomínají výročí zprovoznění hotelu až 21. září, tedy v den, kdy se působivá stavba otevřela obyčejným návštěvníkům, historické prameny ale potvrzují, že představitelé tehdejší komunistické vlády se pochlubili už začátkem prázdnin. Dokazují to například vydání dobových propagandistických tiskovin jako celostátní Rudé právo, krajský Průboj nebo liberecký Vpřed, kde tři dny po akci vyšla i fotografie z restaurační části hotelu zaplněné významnými hosty tehdejší KSČ.

Zatímco straniční funkcionáři si uspořádali bene, známého a později ve světě uznávaného tvůrce rotačního hyperboloidu - Karla Hubáčka - nepozvali. A nakonec mu nedovolili ani vycestovat do zahraničí, aby si v Argentině mohl převzít prestižní cenu.

„Pamatuji si, že jsem o tom s dědou jednou hovořil, ale neměl jsem pocit, že by z toho byl rozmrzelý. On byl velice skromný člověk s čistým srdcem. Zajímala ho práce a výsledek. Na taková ta pozlátka si vůbec nepotrpěl,” vzpomíná vnuk legendárního tvůrce Ještědu Petr Hubáček, povoláním rovněž architekt.

Kulaté výročí letos neslaví „jen” populární hyperboloid, ale i obchodní dům Ještěd od téhož architektonického studia, jehož otevření se veřejnost dočkala o pět let později. Půlstoletí si pak v tomto roce připomíná i známé studio SIAL (Sdružení inženýrů a architektů v Liberci), které Karel Hubáček založil spolu s kolegy Otakarem Binarem a Miroslavem Masákem.

Ke společnému výročí měla minulý týden v nové Malé výstavní síni Liberec premiéru výstava s názvem od Ještědu k Ještědu 50 - 45 - 40, která prostřednictvím fotografií, filmů a dobových informací připomíná unikátnost všech tří segmentů. Zahájit ji přijel i jeden ze spoluzakladatelů studia SIAL Miroslav Masák. Expozici můžou návštěvníci vidět až do 6. září.

Slavná „raketa”, jak místní populární stavbu rádi přezdívají, patří mezi nejznámější dominanty nejen v Libereckém kraji, ale celé ČR. Denně ji zejména v letní sezoně navštíví lanovkou, pěšky, na kole a autem kolem 2-3 tisíc turistů.

Hyperboloid patří mezi světové unikáty. Zatímco vnitřní část hotelu a restaurace byly v posledních letech opraveny, některé z klíčových částí stavby čekají na zásadní rekonstrukci už řadu let.

Architekt Karel Hubáček zemřel v 87 letech na podzim roku 2011. Prestižní Perretovu cenu, kterou za svoji práci obdržel, si nemohl převzít osobně. Podle svědectví jeho vnuka Petra mu ocenění nakonec přišlo domů běžnou poštou.

Reklama

Doporučované