Hlavní obsah

Na severu Čech policie válčí s dealery anabolik. Proměna ve svalovce může skončit impotencí

Užívání těchto přípravků přináší zdravotní problémy. A to třeba neplodnost, frustraci a zvýšenou agresivitu.Video: Tomáš Tesař, Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Jablonecku v Libereckém kraji zaznamenali výrazný nárůst počtu případů nezákonného obchodování a aplikování látek s hormonálním nebo anabolickým účinkem. Při dosud posledním zátahu s krycím názvem Korbič policie zabavila desítky ampulí a léků, dále injekční stříkačky a jehly k nitrožilní aplikaci. Dealeři měli pro svoji klientelu z posiloven připravené látky jako stanozolol, testosteron, trenbolon, růstové hormony HGH, nandrolon, drostanolon, inzulin a další.

Článek

Zákazníci, kteří se touží co nejrychleji proměnit ve svalovce, se nejčastěji rekrutují z řad mužů ve věku 18 až 25 let. Užívání podpůrných steroidů a anabolik jim přitom může způsobit zásadní zdravotní komplikace.

Policie se rozhodla více zacílit na další dealery zakázaných látek na základě poznatků z razie, kterou před několika dny provedla na několika místech v Jablonci nad Nisou.

„Kriminalisté se díky dosavadním zjištěním z posledního případu intenzivněji zaměří na další skupiny dodavatelů těchto látek,” říká Dagmar Sochorová, tisková mluvčí policie v Libereckém kraji.

Při policejní akci „Korbič” policie zabavila desítky ampulí a léků, dále injekční stříkačky a jehly k nitrožilní aplikaci. Byly mezi nimi například stanozolol, testosteron, trenbolon, růstové hormony HGH, nandrolon, drostanolon, inzulin a další. Současně zabavili bezmála kilogram marihuany.

Během zátahu kriminalisté provedli domovní prohlídky ve třech bytech a dvou nebytových prostorech. Dvě z pěti zatčených osob obvinili z trestné činnosti a nyní je nadále vyšetřují.

Odborníci na fitness před jakýmkoliv experimentováním s podobnou chemií důrazně varují. U mladších jedinců může zavinit třeba problémy s přirozeným růstem těla v pubertě. U dospělých například komplikace s neplodností.

„Může to mít za následek impotenci. Postupně i zvýšenou agresivitu, frustraci z toho, že přestáváte fungovat jako chlap,” komentuje úskalí užívání takových látek majitel a provozovatel jabloneckého fitness centra Petros Kalpakcis.

Reklama

Doporučované