Hlavní obsah

Jestli se nepolepšíme, přijdou drakonická opatření, vyhrožuje Blatný

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v neděli uvedl, že se podrobněji podívá na výběr dodavatele testů do škol, který vyvolal spor ve vládě.

Reklama

Co se stane, nezvládnou-li tuzemské nemocnice nápor nakažených pacientů? „Pokud to nevyjde, pak přijde drakonická změna, ale já se jí snažím vyhnout,“ varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v nedělní Partii.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové na Primě řekl, že bez přísných bezpečnostních opatření by se Česká republika kvůli pandemii propadla do katastrofy.

„Kdybychom žádná opatření neměli, přišla by katastrofa. Situace není dobrá. Nejde o hledání viníka, ale o uvědomění si situace. Bylo by nesmírně užitečné, kdybychom se všichni spojili. Možná budeme muset opatření zpřísnit,“ pronesl šéf zdravotnictví.

Zdůraznil, že je potřeba boj proti covidu zesílit. „Já chci jen dosáhnout toho, aby to nebylo vnímáno, že bojuje jen vláda. Musíme bojovat společně a dodržovat opaření,“ dodal. Zopakoval znovu to, co říkají politici od počátku: že je nutné dodržovat známé pravidlo 3R - avšak v určité modifikaci: roušky nahrazují respirátory. Jak ale lidi motivovat, aby opatření dodržovali, podrobně nerozebral.

Existují podle něho základní dvě cesty, jak dále při řešení krize postupovat. Buď to zvládnou nemocnice za stávajících kapacit, nebo stát velice přitvrdí ve zpřísnění pravidel.

„Kapacita nemocnic, byť velmi malá, ještě je, takže máme možnost se vzpamatovat a dodržovat opatření. Pokud to nevyjde, pak přijde drakonická změna - a já se jí snažím vyhnout,“ řekl Blatný na Primě.

Epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal se domnívá, že bude nutné protiepidemická opatření ještě zpřísnit kvůli růstu epidemie a šíření nakažlivější britské mutace viru. „A jediná otázka je, jestli se to stihne udělat na nějaké lokální úrovni krajské, anebo jestli se to bude týkat celého státu,“ řekl v debatě Smejkal.

Zpřísnění opatření požaduje epidemiolog Roman Prymula, který by přistoupil k tzv. tvrdému lockdownu. Dnes v České televizi řekl, že je ale na něj již pozdě, že měl přijít dřív. Za problém považuje, že na začátku prosince se nedotáhla tehdejší opatření. „V tuto chvíli už je velmi složité představit jakékoli další opatření právě z důvodu jejich akceptace,“ řekl. Musí se ale podle něj řešit kritická situace ve zdravotnických zařízeních. Dramatické omezení pohybu by podle bývalého ministra zdravotnictví a bývalého poradce premiéra Prymuly muselo být dramaticky finančně kompenzováno pro všechny, aby to lidé byli ochotni akceptovat.

Ministr Blatný pak v pátek na tiskové konferenci uvedl, že pacienty s mírnějším průběhem covidu by bylo možné v případě vyčerpání lůžkových nemocničních kapacit umisťovat do tělocvičen. V nedělním vysílání upřesnil, že by k tomu došlo jen v rámci krizového scénáře.

„Toto byl citát jednoho z kolegů z klinické skupiny a byl lehce vytržen z kontextu. Ve chvíli, kdy by došlo k vyčerpání vzácných zdrojů, dostali bychom se do situace, že v nemocnicích mohou být léčeni jen pacienti, co vyžadují intenzivní péči, tak v tu chvíli je potřeba zajistit pro ostatní pacienty alespoň základní péči. Musíme dělat vše pro to, abychom byli i na tuto situaci připraveni. Je to krizový scénář, neznamená to, že budou umisťováni pacienti do tělocvičen, “ dodal Blatný.

Ministr se vyjádřil i ke spornému tendru Ministerstva vnitra na dodávku antigenních testů do škol, kvůli čemuž se stihli během víkendu na Twitteru pohádat premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

„Chci si poslechnout, jestli je něco zpochybněno, ty, kteří výběrové řízení připravovali. Informaci mám jenom z médií, chci si to všechno poslechnout od těch lidí. Vraťme se ke standardním postupům a přestaňme dělat všechno rychle,“ uvedl Blatný.

Reklama

Doporučované