Hlavní obsah

Jestli to někam dáte, budete mít problémy. Vypadněte! varoval správce jízdárny, kolem níž krouží developeři

Na lukrativní pozemky pod nejstarší hradeckou jízdárnou si brousí zuby developeři.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jezdci a majitelé koní v Hradci Králové se obávají zániku jízdárny a stájí v Malšovicích na okraji města. Jízdárna stojí na velmi lukrativních pozemcích a vedení klubu začalo jednat o jejich prodeji. Skončila by tak i jezdecká výuka dětí. Pozemky v těsném sousedství moderního sídliště mají hodnotu několika desítek milionů korun.

Článek

I přes vysokou cenu bytů je o ně v části Malšovice na okraji Hradce Králové velký zájem. I proto na plochách, které ještě zastavět jdou, rostou další bytové domy, v nichž stometrový byt stojí k pěti milionům korun. Pozemky v lokalitě, která má dobré spojení do centra, ale zároveň má v blízkosti rekreační lesy, však docházejí. Developeři proto krouží kolem každého volného pozemku.

V těsném sousedství moderního sídliště sídlí nejstarší jezdecký klub ve městě, který letos oslavil 90 let od svého založení. Místo velkých plánů do budoucna se však členové spolku na letošní valné hromadě od vedení dozvěděli, že chce areál, v němž vyrostlo několik generací hradeckých koňáků, prodat.

„Řekli, že je to už dané, že se bude prodávat. Prý je to neudržitelné, pořád říkají, že nejsou peníze,“ uvedla jedna ze členek klubu, která je sice členkou valné hromady, ale podle ní valná hromada nemá šanci o čemkoliv rozhodnout. „Výbor si vše řeší za zavřenými dveřmi a nám jen jednou za rok oznámí, co rozhodli. Členové valné hromady sice mají možnost hlasovat, ale oni zneužívají institut plných mocí, protože se nikdy nesejdou všichni,“ dodala.

Seznam.cz hovořil nezávisle na sobě celkem s pěti lidmi, kteří mají na klub vazby nebo tam mají ustájené koně. Nikdo z nich si však nepřál být jmenován, především kvůli strachu z toho, jak se k nim nebo jejich koním postaví vedení. „Jedna holčina, která o prodeji ve stájích mluvila, dostala od správce hodně vynadáno, ať je ticho. Já jako soukromý majitel se bojím, že by mě mohl vyhodit nebo mi dělat problémy,“ řekla žena, která má v Malšovicích ustájené koně.

Vedení klubu podle ní čeká na změnu územního plánu. „Víme, že je tam návrh na změnu územního plánu na stavební pozemky a poté se to nabídne k prodeji,“ dodává. Areál jezdeckého klubu je v současném územním plánu vedený z větší části jako plocha pro sport a rekreaci. Podle poslední výroční zprávy, kterou klub podal za rok 2016, jsou jen ceny pozemků 53,85 milionu korun.

Soukromí majitelé koní si nejvíc stěžují na to, že s nimi o možném prodeji vedení klubu vůbec nekomunikuje. „Ustájení koní v Hradci a okolí není jednoduché, skoro všude je plno. Vedení říká, že se nic neděje, ale my se obáváme, že jednoho dne budeme postaveni před hotovou věc a nebudeme mít koně kde ustájit,“ uvedla jedna z majitelek koní, s nimiž Seznam hovořil.

Redaktorka Seznamu se vydala i za správcem areálu a místopředsedou výboru klubu Petrem Pejřilem, o němž všichni hovoří jako o iniciátorovi prodeje areálu. Ten se s ní však odmítl bavit a pokoušel se ji zastrašovat. „Jestli to někam dáte, tak budete mít veliké problémy,“ zopakoval několikrát, než redaktorku vyprovodil. Že chce areál prodat, odmítl. Na otázku, jestli je to opravdu kvůli špatné finanční situaci, odpověděl, že klub není ve finančních problémech.

Hradeckému jezdeckému klubu poslal od roku 1995 hradecký magistrát dotace ve výši 8,74 milionu korun, především na podporu sportu. Jezdecký klub totiž funguje jako sportoviště pro děti z Hradce Králové. Za dobu své existence vychoval několik generací jezdců. Až do loňského roku pořádal také závody Grand Prix Hradce Králové, na které od města dostával příspěvky. Letošní ročník se už nekonal.

Reklama

Doporučované