Hlavní obsah

Aféra v Hradci: Tendr na přestavbu stadionu vypsali několik minut před volbou nového vedení města

Poslední hodiny před vypršením svého mandátu vypsalo končící vedení Hradce Králové tendr na stavitele fotbalového stadionu. „Jsme teď v pasti,“ tvrdí jejich nástupci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Končící vedení Hradce Králové mělo vypsat tendr na stavbu fotbalového stadionu v posledních hodinách před koncem svého mandátu. Jejich nástupcům se projekt nezdá, zrušit ho však už nemohou.

Článek

Ve středu 31. října, kdy se v Hradci Králové konalo ustavující zastupitelstvo, už měli končící radní vyklizené kanceláře, i přesto dnes již bývalé vedení města vypsalo tendr na dodavatele první etapy přestavby fotbalového stadionu. Jejich nástupci jsou naštvaní a mluví o tom, že je předchůdci dostali do pasti, ze které se nemohou dostat a musí výběrové řízení dovést do konce.

„Byli jsme velmi zaskočeni chováním minulého vedení, které v poslední den, kdy na radnici bylo, vyhlásilo výběrové řízení na nového zhotovitele. To je velmi nešťastné vzhledem k tomu, s jakou částkou se na akci počítá,“ říká nová náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO), která má na starosti městský majetek.

První etapa počítá se 400 miliony korun, následovat by měly další dvě etapy. „Nejhorší na tom ovšem je, že jednání minulého vedení nastalo v posledních hodinách nebo možná minutách jejich působení na radnici,“ dodává náměstkyně.

Soutěž na dodavatele byla vypsaná 31. října, zájemci se mohou hlásit do 4. prosince, v prvním kole výběrového řízení musí prokázat kvalifikaci na takto náročný projekt. Nové vedení již vypsanou soutěž nemůže zastavit. „Pokud se zhotovitelé přihlásí a budou uznány jejich kvalifikace, bude se muset v soutěži pokračovat. Vlak je už rozjetý minulým vedením města a nám nezbývá, než to důstojně dokončit,“ přiznává investiční náměstek Jiří Bláha (ODS).

Bláha převzal investiční gesci po Jindřichu Vedlichovi (Slušná politika a Hradečtí patrioti), který působil jako náměstek primátora uplynulých osm let a přestavba stadionu, o kterou se Hradec nějakým způsobem neúspěšně pokouší už od 90. let minulého století, byla jednou z hlavním náplní jeho působení na magistrátu.

Vedlich tvrdí, že se o žádnou narychlo spíchnutou akci nejednalo, ale že šlo jen o pokračování dlouhodobě rozjetého projektu. „Výběrové řízení bylo vypsáno 15. července, avšak došlo k pochybení jeho administrátora, který prodloužil termín v zadávacím systému. Současně zastupitelstvo zrušilo první zadávací řízení a vypsalo to druhé,“ vysvětluje exnáměstek.

Ten vidí přístup nového vedení města i ve změně investičních priorit ve městě. „V minulém zastupitelstvu většina stran, jak koaličních, tak opozičních, měla výstavbu stadionu jako jednoznačnou prioritu. Je zcela zřejmé, že nové vedení již nemá nový stadion jako prioritu,“ říká Vedlich, jehož sdružení Slušné politiky a Hradeckých patriotů letos jen o několik setin procenta do zastupitelstva neproklouzlo.

Hradečtí fotbalisté, kteří momentálně kopou druhou ligu, usilují o nový stadion už od 90. let minulého století. Fotbal se totiž v Hradci Králové hraje na Všesportovním stadionu z roku 1960, mezi lidmi známém jako stadion Pod lízátky, kvůli tvaru osvětlovacích stožárů. Naddimenzovaný stadion má tribuny příliš daleko od hrací plochy, což snižuje divácký komfort.

V roce 2008 tehdejší vedení města představilo megalomanský projekt stavby supermoderní arény spojené s obchodním centrem. Za 3,7 miliardy korun jej měl postavil německý developer ECE. Proti stavbě se však ve městě zdvihla vlna nevole a po šesti letech developer oznámil, že s projektem končí. Park Malšovice, jak se aréna měla jmenovat, měla pojmout 12 tisíc diváků a měla odpovídat i požadavkům pro hraní zápasů reprezentace. Nezbytnou součástí mělo být i čtyřpatrové obchodní centrum se 130 obchody.

Po ukončení projektu vedení města hledalo další varianty. Loni radnice představila novou, skromnější podobu stadionu, kterou chce postavit svépomocí. První etapa má stát 400 milionů korun, celkové náklady by měly být 550 milionů. Někteří politici však nevěří, že se město do této částky vejde. Loni v říjnu proto na stadion vyjely bagry a zbouraly celou západní tribunu. Od té doby se na stadion nesáhlo a loňské bourání stále připomínají hromady betonu.

Reklama

Doporučované