Hlavní obsah

Jičín prodal budovy kasáren firmě SeneCura pro stavbu domova seniorů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Jičín prodalo za 11,65 milionu korun firmě SeneCura dvě budovy bývalých kasáren poblíž centra města. Firma objekty přebuduje na centrum pro seniory, zařízení bude poskytovat služby i lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.

Článek

Prodejem město završilo proces zahájený v roce 2017 výběrovým řízením a pokračující v roce 2018 podpisem smlouvy o budoucí smlouvě kupní. Podmínkou dokončení transakce bylo to, že investor do tří let získá územní rozhodnutí. Letos v lednu firma získala pravomocné stavební povolení.

„Společnost SeneCura splnila podmínky smlouvy, za budovy a pozemky na konci dubna již zaplatila. Nyní běží převod na katastru nemovitostí,“ uvedl místostarosta Jičína Petr Hamáček (KDU-ČSL). S vlastní stavbou centra by firma podle něj měla začít letos v létě. Při přestavbě budov na okraji bývalého kasárenského areálu bude muset respektovat podobu fasády a tvar střech domů.

Firma dříve uvedla, že investice do projektu senior centra by mohla dosáhnout asi 150 milionů korun. Investor hodlá obě budovy propojit krčkem. Domov by měl mít asi 120 lůžek a asi 70 zaměstnanců včetně pomocného personálu. V zařízení bude i takzvaná odlehčovací služba pro rodiny, které trvale pečují o staršího člena rodiny. V podkroví investor vybuduje technické zázemí.

Společnost SeneCura je s více než 2000 lůžky největším nestátním poskytovatelem pobytových sociálních služeb v ČR. V Česku má nyní 15 senior center. Domovy SeneCura patří do rakouské skupiny, která je se 7500 lůžky a 84 zařízeními předním poskytovatelem sociální a zdravotní péče v Rakousku. Od roku 2015 je rakouská SeneCura součástí francouzské skupiny Orpea.

Budovy budoucího senior centra jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice chystá čtvrtmiliardový tendr na stavbu infrastruktury v areálu. Půjde tak o největší investici v novodobé historii sedmnáctitisícového města. Většinu investice plánuje zaplatit z úvěru. Zpět významnou část investice získá z budoucího prodeje parcel připravených pro stavbu rodinných a bytových domů.

Areál kasáren město získalo mezi roky 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Reklama

Doporučované