Hlavní obsah

Jihlava chystá stavbu adrenalinového areálu pro jezdce na kolech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlava chce rozšířit městský rekreační areál Český mlýn o adrenalinové sportoviště pro jezdce na kolech, takzvaný pumptrek. Stát by mělo zhruba 3,3 milionu korun.

Článek

Radní Kraje Vysočina dnes na žádost města slíbili uhradit polovinu nákladů, pokud tato částka nepřekročí 1,65 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Uzavření smlouvy s městem ještě projedná krajské zastupitelstvo.

Hejtman připomněl, že na podobná sportoviště už kraj přispěl Novému Městu na Moravě a Telči. „V současné době to jsou velmi žádané oblasti cyklistiky,“ řekl.

Na pumptrekových hřištích využívají jezdci místo šlapání jako hnací sílu kola pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů. Jihlavské sportoviště by mělo sloužit i k jízdě na skateboardu, in-line bruslích nebo na koloběžce. Veřejnosti by mělo pomoci v přípravě na ježdění v terénu. Zahájení stavby město předpokládá v září, hotová by měla být v dubnu 2021, uvedl v žádosti o podporu náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška (ODS).

Na asfaltové ploše nového sportoviště zabírající okolo 2500 metrů čtverečních budou dva okruhy spojené uprostřed. „Tento koncept návrhu je svým způsobem unikátní a žádný pumptrek obdobných rozměrů určený k paralelní jízdě dvojic v ČR zatím neexistuje,“ uvedlo město v žádosti. Areál bude obsahovat i dětský okruh. Podrobnosti jsou na webu.

Město Telč využilo krajskou dotaci na vytvoření terénních tras pro cyklisty v lesoparku Lipky. V provozu jsou od poloviny tohoto měsíce. „Je o ně obrovský zájem, je tam každý den hlavně spousta dětí,“ řekl ČTK telčský starosta Roman Fabeš.

V Novém Městě na Moravě vznikl pumptrek, tedy asfaltová plocha s uměle vytvořenými valy a zatáčkami, přibližně před dvěma lety. Toto sportoviště zabírající 2000 metrů čtverečních u stadionu Vysočina Arena stálo skoro tři miliony korun. V lese u stadionu nechalo město ještě předtím vytvořit síť jednosměrných lesních tras singltreku, které v součtu měří kolem 30 kilometrů.

Reklama

Doporučované