Hlavní obsah

Jihlavské kino Dukla bude mít nové promítací zařízení za 2,3 milionu korun

Foto: web kina

Kvůli koronavirové epidemii se teď v jihlavském kině Dukla stejně jako jinde nehraje.

Reklama

Do kina, v němž se konají i projekce mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, investuje město dlouhodobě. Je digitalizované a má moderní zvuk, od loňska tam jsou i nové sedačky.

Článek

V kině, které patří městu, slouží nynější projektory od roku 2012. Jsou na hranici životnosti a těžko se na ně shánějí náhradní díly. Ten ve velkém sále Reform už musel být opravován. Jeho náhradník bude využívat laserové technologie, řekl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL). Nynější promítačka je zastaralá, nejspíš se pro ni jinde uplatnění nenajde a skončí ve sběru.

Zastaralý zvukový systém už nechala radnice vyměnit za nový v obou sálech kina, přišlo ji to přibližně na 1,5 milionu korun. Další skoro dva miliony korun stála město loňská výměna sedaček. Kino Dukla patří k nejstarším fungujícím kinům u nás.

Budova kina byla postavena v roce 1914. Architekt se při jejím navrhování nechal ovlivnit secesí. Cívky promítaček někdejšího kina Reform se poprvé roztočily 1. května 1915. Během času kino několikrát změnilo svůj název, po roce 1945 se jmenovalo Stalingrad, od roku 1962 má stávající název. Prodělalo několik rekonstrukcí (1949 a 1976). Při rekonstrukci budovy v roce 2008 byl kinosál rozdělen na dva. V hlavním sále Reform je dnes 162 sedadel a v menším sále 60 míst.

Reklama

Související témata:

Doporučované