Hlavní obsah

Jihlavské náměstí bude v srpnu místem k setkávání s řadou her

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrální Masarykovo náměstí v Jihlavě plánuje radnice v srpnu přeměnit v místo určené k letnímu setkávání, s možností zahrát si třeba šachy nebo pétanque.

Článek

„Hlavní téma akce nazvané Léto s gustem se bude postupně měnit. Odhalená bude mimo jiné lavička Václava Havla, v závěru bude v ulicích festival jídla Barevnost chutí,“ řekla radní Silvie Čermáková.

Letní akce zaměřená na oživení rozlehlého náměstí bude podle Čermákové tak trochu experiment. „Vznikla proto, že mnohé jiné akce, které plánované naopak byly, musely být v důsledku koronavirových opatření v průběhu jara a léta rušeny,“ řekla. Rozpočet by měl být do půl milionu korun.

Aby lidé mohli trávit čas na náměstí, nechá tam město umístit jednoduchý nábytek z dřevěných palet a lehátka připomínající pláž. Hrát tam bude možné třeba deskové hry, kuželky či pétanque. Kdo bude chtít, může vyzkoušet i to, jestli se na větrném náměstí dá hrát badminton. Horké dny by měl odpočívajícím zpříjemnit vodní prvek s mlžením. V programu je i několik filmových večerů a koncertů nebo hraní v ulicích.

„Celý měsíc je rozdělen na čtyři tematické týdny,“ uvedla Čermáková. První srpnový týden se zaměří na hudebního skladatele Gustava Mahlera. „Ale nebudou to žádné strohé přednášky. Bude to způsob, jak si užít Mahlera s gustem,“ řekla radní. Následovat bude týden o životním stylu. „Věnovaný kadeřníkům, masérům a všem těm, kteří za té koronavirové situace přestáli dost těžké časy,“ uvedla Čermáková. Lavička Václava Havla bude u Kina Dukla odhalená 21. srpna. Jídlu a pití bude patřit závěr srpnového programu na náměstí.

Jihlavské restauratéry a knihkupce se radnice pokusí podpořit i letní hrou, v níž mohou vyhrát peníze lidé, kteří předloží odpovídající počet účtenek za nákup. Podrobnosti budou na webu Jihlavy nebo jejím Facebooku.

Reklama

Doporučované