Hlavní obsah

Jihoafričané protestují proti prezidentovi. Chtějí, aby odstoupil

V JAR protestují proti prezidentovi.

 

Reklama

Jacob Zuma čelí kritice, že na konci března odvolal respektovaného ministra financí Pravina Gordhana. Ten opakovaně upozorňoval na korupci ve vládě.

Článek

V jihoafrických městech Johannesburg, Kapské Město a Pretoria se shromáždily tisíce demonstrantů, kteří volají po odstoupení prezidenta Jacoba Zumy. Protesty vyvolalo odvolání prezidentova oponenta Pravina Gordhana z křesla ministra financí, který opakovaně kritizoval korupci v řadách vlády.

Odvolání ministra financí a změny ve vládě z minulého týdne se negativně odrazily na trzích i kurzu jihoafrické měny. Tento krok rozlítil nejen opozici, ale způsobil i rozkol v Africkém národním kongresu, tedy straně, která v JAR vládne už od roku 1994. Protesty svolala nejsilnější opoziční strana Demokratická aliance.

„Tyhle protesty jsou naší povinností, bráníme ústavu naší země. Chceme, aby Jihoafrickou republiku řídila žena nebo muž, kteří budou ústavu a lid této země respektovat," uvedl jeden z protestujících Mosiuoa Lekota.

Podle analytiků ale protesty Zumovým úřadem neotřesou. Jihoafrický prezident už loni na jaře přestál pokus o sesazení. Hlasování parlamentu vyvolala opozice po rozhodnutí soudu, který prezidenta usvědčil z porušení ústavy, když odmítl uhradit miliony dolarů, jež ze státní pokladny použil na přestavbu svého soukromého sídla. Zumův Africký národní kongres má v parlamentu většinu, za prezidenta se postavil.

Reklama

Související témata:

Doporučované