Hlavní obsah

Jihočeská filharmonie zahraje v Českém Krumlově s Bittovou i Bártou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeská filharmonie uspořádá letos svůj putovní festival po památkách nazvaný Jihočeská intermezza v Českém Krumlově. Zahraje tam s Ivou Bittovou i Danem Bártou.

Článek

Podpoří tak město, jež přišlo kvůli koronaviru o zahraniční turisty. Blížící se 40. sezona má název Prozatímní, protože v červenci začne přestavba koncertní síně za 37 milionů Kč. Část programu orchestr odehraje v táborském divadle. Novinářům to dnes řekl ředitel filharmonie Otakar Svoboda.

V Českém Krumlově bude od 22. července do 19. srpna šest koncertů. S filharmonií se představí Iva Bittová, Dan Bárta, Ondřej Ruml, Anna Polívková, Beata Hlavenková a v předpremiéře uvedou filharmonici muzikál Malované na skle. Hrát budou v klášterní a pivovarské zahradě.

„Mezinárodní hudební festival v Krumlově se přesunul na září, nebude fungovat točna a změnila se struktura turistů. Jihočeský kraj má tendenci podpořit radnici v její snaze zaměřit se na tuzemské diváky. Tak tam bez nároku na finanční spoluúčast města zahrajeme crossoverové projekty, aby zaujaly širší publikum. Máme z toho sami radost, Krumlov je krásná lokalita,“ řekl Svoboda. Náklady na třetí ročník akce jsou 400 000 Kč.

Jubilejní 40. sezona, jež začne v září Stravinského Svěcením jara, bude bez abonentů. Orchestr přesune kvůli opravě sálu část koncertů do táborského divadla, část bude v českobudějovickém Domě kultury Metropol. Filharmonie připraví muzikál Malované na skle, dále vystoupí klavírista Martin Kasík, kytarista David Dorůžka, sopranistka Jana Šrejma Kačírková i americký písničkář a držitel Grammy Raul Midón.

„Výrazná je slovenská zpěvačka Katarína Máliková, na pomezí klasiky a inteligentního rocku, pro mě je pokračovatelkou Dežo Ursiniho. To jubileum se nám jaksi (kvůli koronaviru) vytratilo. Bude to seriál jednotlivých koncertů. Nemůžeme si dovolit prodávat abonentky, protože v červenci začne rekonstrukce, která by měla trvat do března,“ řekl Svoboda. Orchestr s 39 hráči má nově dramaturga, jímž se stal Lukáš Hurník.

Budějovická koncertní síň v bývalém kostele svaté Anny má 213 míst. Po přestavbě se změní akustika, firma odstraní balkon, opraví varhany, vymění vzduchotechniku. Počet sedadel klesne na 180. Svoboda chce pořídit zvukovou aparaturu, výhledově může být v síni nahrávací studio.

Jihočeský kraj, který je zřizovatelem orchestru, mu dal letos provozní příspěvek 45,3 milionu korun. Jihočeská filharmonie, jež vznikla v roce 1981, odehrála loni 141 koncertů a měla 1250 předplatitelů. V roce 2019 navštívilo její koncerty 26 828 lidí. Ekonomicky soběstačná byla loni z 12 procent při nákladech 47 milionů Kč. Vyplývá to z výroční zprávy.

Reklama

Doporučované