Hlavní obsah

Jihočeské divadlo vypráví příběh Krále Šumavy přes ženské postavy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeské divadlo uvede v pátek premiéru hry Návrat krále Šumavy, inspirované bestsellerem Davida Jana Žáka. Zachycuje osud Josefa Hasila, který se po únoru 1948 stal převaděčem přes hranice.

Článek

Tématy jsou cena svobody i hrdinství. Režisér Lukáš Brutovský vypráví příběh přes postavy pěti žen spjatých s Hasilem. Krále Šumavy ztvární Tomáš Drápela.

Příběh vyprávějí Hasilova matka, milenky, platonická láska a agentka. Hrdinství má podle režiséra kladné stránky, ale pojí se s ním často i oběti. „Nejen ve smyslu mrtvých lidí, ale i zničených životů. Jsou to desítky lidí, kteří trpěli kvůli režimu jen proto, že se s tím člověkem potkali. Velmi silný byl dopad na ženy okolo Josefa Hasila. Osud jeho snoubenky Marie Vávrové je až hollywoodsky dramatický. Chceme poukázat na to, že Hasil není zázračným hrdinou, v jistých historických okolnostech se dostal do situace, že jsme z něho hrdinu vyrobili my,“ řekl Brutovský.

Inscenaci dal podtitul Pošumavský western. Sleduje uzlové body v Hasilově příběhu, od dob, kdy se stal převaděčem, až po jeho odchod do Ameriky. Ženské, emotivní scény se střídají s krátkými, až komiksovými výseky z dobrodružné mužské linie. „Jsou to velké herecké party pro ženy a jedna velká postava pro Tomáše Drápelu,“ řekl režisér.

Zemřel Král Šumavy

Drápela vnímá Hasila jako člověka, který viděl, jak lidé opouštějí republiku, a pomáhal jim. Hrdinu v něm nespatřuje. „Mám pocit, že žádní hrdinové nejsou, že jsou jen lidé, kteří jednají a jednají správně. Divák uvidí proměnu obyčejného kluka, který žije bezstarostný život, má před sebou kariéru esenbáka, a doba a okolnosti ho mění. Zároveň není slepý, tak vidí, jak svoboda přestává být svobodou,“ řekl herec.

Četl knižní předlohu, román natáčel pro rozhlas, mluvil i se spisovatelem Žákem. Má rád Šumavu, zná i lidi, jejichž předci pašovali cukerín. Hasil podle něj zůstal osamocený mezi východem a západem. „To se mi nesmírně líbí, že je to nehrdinské, není žádná strana, kde je to dobře a kde špatně. Jenom osud člověka, který je jako jedinec postavený do neřešitelné situace,“ řekl Drápela.

Hra vychází i z Hasilových vzpomínek, svědectví pamětníků a archivů. Brutovský k ní složil hudbu, v níž cituje i úryvky z westernových motivů. „Byl bych rád, kdyby se nám podařilo vyprávět dobrodružný příběh, který se až v určitém momentu změní na vyprávění o krutostech té doby,“ řekl režisér, jenž v Jihočeském divadle zinscenoval před šesti lety hru Kreutzerova sonáta. Scéna poslední dobou adaptovala i díla jiných zdejších spisovatelů, jako jsou Jiří Hájíček nebo Jan Štifter.

Josef Hasil převáděl na přelomu 40. a 50. let minulého století lidi z Československa na Západ. On i bratr Bohumil se stali agenty americké zpravodajské služby. Komunistická státní policie StB nazvala Hasila Králem Šumavy. Zemřel předloni ve věku 95 let v USA, kde po emigraci žil. V roce 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství.

Reklama

Související témata:

Doporučované