Hlavní obsah

Jihofrancouzské město Trèbes si připomnělo oběti teroristického útoku. Rukou bojovníka Islámského státu zemřeli 4 lidé

Jihofrancouzské město Trèbes si připomnělo oběti pátečního teroristického útoku.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Místní obyvatelé rovněž přinášeli květiny před vchod do supermarketu, kde radikál hlásící se k Islámskému státu držel rukojmí.

Článek

V jihofrancouzském městě Trèbes se uskutečnila mše na památku hrdinného policisty Arnauda Beltramea a dalších tří obětí pátečního teroristického útoku. Místní obyvatelé v neděli rovněž přinášeli květiny před vchod do supermarketu, kde radikál hlásící se k Islámskému státu držel rukojmí, uvedla agentura AP.

Mši v Trèbes sloužil Alain Planet, biskup z nedalekého středověkého města Carcassonne. Do kostela se vypravili přeživší i rodiny obětí, přítomni byli rovněž zástupci místní muslimské komunity. V první řadě seděla manažerka supermarketu spolu se svým manželem, starostou města. Biskup Planet ve své řeči ocenil hrdinský čin četníka a uvedl, že jeho oběť pomohla zachránit národ. Jak dodal, Beltrame prokázal mimořádnou obětavost.

Útočník Radouane Lakdim pocházející z Maroka nejprve v Carcassonne ukradl automobil, zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí.

Policistům se z obchodu podařilo část lidí dostat, jednu ženu ale Lakdim použil jako svůj lidský štít. Právě tehdy se Arnaud Beltrame nabídl, že se s ženou vymění. Když se tak stalo, nechal na stole zapnutý mobilní telefon, aby policisté venku mohli sledovat situaci uvnitř. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do obchodu. Útočníka usmrtila, zraněn byl ale i Beltrame a později svým zraněním podlehl. Jak uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron, Beltrame „zemřel jako hrdina“ a zaslouží si „respekt a obdiv celého národa“.

Reklama

Doporučované