Hlavní obsah

Jihokorejská prokuratura žádá pro exprezidentku 30 let vězení

Korejská prokuratura žádá pro exprezidentku 30 let vězení.Video: Soňa Barabášová, Reuters

 

Reklama

Jihokorejská prokuratura navrhuje pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje trest třiceti let vězení. Bývalá hlava státu je od loňského května obžalována z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů. Korupční skandál vypukl v roce 2016 a měl za následek sesazení prezidentky a také zatčení její důvěrnice Čche Son-sil.

Článek

Úterní soudní jednání bylo poslední před tím, než soud v Soulu vynese nad exprezidentkou rozsudek. Verdikt by měl padnout 6. dubna. Prokuratura rovněž oznámila, že požaduje, aby byla někdejší prezidentce udělena pokuta ve výši 110 milionů dolarů. Konstatovala přitom, že Pak Kun-hje neprojevila nad svými činy žádnou lítost.

Korupční skandál vypukl v roce 2016 a měl za následek sesazení prezidentky a také zatčení její důvěrnice Čche Son-sil. Té byl před dvěma týdny uložen trest dvaceti let odnětí svobody. Žena byla uznána vinnou z toho, že využívala svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Aféra se týkala i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Exprezidentka čelí obvinění, že přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila v přepočtu 73 milionů korun z fondů tajných služeb.

Soud v Soulu by měl podle agentury AP ještě během dneška stanovit datum, kdy vynese rozsudek v tomto procesu. Pokud bude Pak Kun-hje uznána vinnou, stane se již třetí jihokorejskou hlavou státu odsouzenou za trestné činy. Dvěma dříve odsouzenými prezidenty byli bývalí armádní generálové zapletení do převratu v roce 1979 a do masakru civilistů v roce 1980.

Exprezidentka vinu rozhodně popírá.

Reklama

Doporučované