Hlavní obsah

Jiná tvář fotbalových chuligánů? Fanoušci pomáhají proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Prezentace slávistických ultras na posledním pražském derby.

Reklama

Tvrdé jádro fotbalových fanoušků veřejnost ve většině případů vnímá jako bandu nevychovanců. Jenže v časech krize se ukazuje, že i dobře organizovaná skupina fotbalových radikálů dokáže tahat za jeden provaz a pomoci dobré věci.

Článek

Ultras, tedy to nejtvrdší jádro fanoušků, zajišťuje atmosféru a zábavu na stadionech. Bohužel čas od času se zaslouží i o „zábavu“ mimo ně. I proto veřejnost vnímá ultras veskrze negativně. Je potřeba ale upozornit i na aktivity, které fotbaloví fanoušci dělají lépe než dobře.

V nelehkých časech se totiž tábory těch nejtvrdších příznivců rozhodly pomoci v boji proti koronaviru, ať už finančně, materiálně či jen symbolicky. Organizované skupiny fanoušků vybírají peníze na podporu nemocničního personálu, samy šijí roušky a zdravotníkům vyjadřují podporu.

Největší tábory fanoušků mají dlouhodobě pražská „S“ a ostravský Baník. Právě nejpočetnější a nejlépe organizované skupiny fanoušků v české fotbalové lize se rozhodly pomoci, samozřejmě každý po svém.

Slávistická tribuna Sever se rozhodla prodávat šátky a roušky na zahalování obličeje za podnákupní ceny a zároveň věnuje 50 % výdělku na nákup pohonných hmot dobrovolníkům, kteří pomáhají s rozvozem potravin.

Slávisté také zaplavili sociální sítě vzkazy zdravotníkům. „Sešívaní“ ultras po celé republice vyvěsili nápisy na podporu integrovaného záchranného systému. Lékařům vyjádřila podporu například ultras skupina z Berouna.

Pozadu nezůstali ani ultras fanoušci Sparty. Letenští příznivci vlastní stadion ozdobili vzkazem „Zdravotníci, bojujte!“. Fanoušci Sparty uspořádali i sbírku, jejíž výdělek poputuje na podporu domovů pro seniory.

Pomoc potřebným organizují i v Ostravě. Tvrdé jádro ostravských fanoušků uspořádalo sbírku, ve které se vybralo více než 35 tisíc korun. „Chachaři“ za tuto sumu následně pořídili 3 tisíce roušek, které věnovali do zdravotnických a pečovatelských středisek.

Do dobročinných akcí se ale zapojili i zástupci ultras z řad ostatních klubů Fortuna ligy. Společně s klubem zorganizovali výrobu roušek například ultras plzeňské Viktorie. S pomocí vedení viktoriánů nakonec Fakultní nemocnici v Plzni věnovali několik stovek roušek.

I díky podobným akcím tak má fotbalová veřejnost možnost vidět, že i to nejtvrdší jádro fotbalových fanoušků se umí spojit a bojovat pro dobrou věc.

Reklama

Doporučované