Hlavní obsah

Jízda hornickým vláčkem nebo podzemní skluzavka. Příbramské podzemí nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky

O zajímavostech příbramského podzemí jsme si povídali s ředitelem Hornického muzea Příbram Josefem Velflem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Návštěvníci si mohou od letošního jara prohlédnout větší část příbramského podzemí. Tamní hornické muzeum navíc zpřístupnilo pro veřejnost Ševčínskou dopravní štolu, ve které se můžete projet hornickým vláčkem.

Článek

Zajímavou atrakci pro návštěvníky připravilo jedno z nejstarších muzeí v České republice - Hornické muzeum Příbram. V tamní Ševčínské dopravní štole se můžete projet hornickým vláčkem. Dříve štola sloužila k přepravě uranové rudy vytěžené v areálu Ševčínského dolu na sousední důl Vojtěch. V minulosti k přepravě využívali koně, dnes turisty štolou vozí elektrická lokomotiva.

„Navštěvníci, kteří nasednou do vláčku a projedou se směrem k dolu Vojtěch, tam vystoupí a seznámí se s místem, kde existovala historická úpravna. Důl Vojtěch vstoupil dokonce do světových dějin hornictví. Poprvé na světě tam bylo v roce 1875 dosaženo kilometrové hloubky. Otvírá se tam také velice zajímavá scenérie v horizontu zalesněných Brd a pěkný pohled do údolí říčky Litavky,” říká ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Kromě vláčku jsou pro návštěvníky připraveny i další atrakce. Jednou z nich je vodní kolo v podzemí dolu Drkolnov. K jedinému dochovanému vodnímu kolu na území Čech navíc vede šikmou štolou skluzavka, což představuje oblíbenou atrakci zejména u nejmenších návštěvníků.

A na jaké další atrakce a zajímavosti se v příbramském podzemí můžete těšit, zjistíte v rozhovoru nad článkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované